svt testbild hdtv

I juni 2009 sändes den klassiska TV-testbilden PM5544 i 4:3-format för sista gången. Dess efterföljare blev Philips PM5644 i 16:9-format. Detta var en grafisk bild med upplösningen 1024X576 pixlar och flera av dess funktioner var anpassade för de analoga sändningarna. Den 9 juni 2011 togs även PM5644 bort eftersom den gamla testbilden inte fyllde någon funktion i den nya digitala miljön.
Detta rapporterade NfR nr 32 om i september 2011.


Fram till i maj i år har SVT varit utan testbild. Nu har SVT återupptagit testbildssändningarna med en helt ny svensk egenutvecklad testbild anpassad för HDTV. Officiell start av dessa var den 3:e maj 2013 kl. 03:00 i SVT 2 / SVT 2 HD. Nu sänds den varje dag med start kl. 06.00 och ca 15 minuter framåt i SVT 2 / SVT 2 HD. SVT kommer att utöka testbildssändningarna på sikt och återkommer med besked om när detta sker.

Det går lika bra att spela in testbilden i sin HD-box och spela upp den i efterhand för att justera TV:ns inställningar. Från fabrik är många tv-apparater inställda på att återge blå färg bäst vilket gör att grått och svart blir lidande. För den vetgirige finns mer att läsa på nedanstående länk. Där finns även en enkel användarmanual att ladda ned som beskriver hur man utnyttjar testbildens alla funktioner.

http://www.svt.se/omsvt/om-sandningarna/hdtv/testbild-1

Ovanstående information och text skriven av Christian Stödberg Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.och var införd iDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Radiomuseets nyhetsbrev nr 57.