Fyrar
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
SM2OAE/Tomas och SM2SXI/Jan gjorde idag en resa till fyrens QTH. Väl på plats konstaterades, att slutsteget var kallt och inte lämnade någon uteffekt. Slutsteget ersattes med ett likadant slutsteg. Ett som Fura har i reserv i det fall att ordinarie slutsteg skulle fallera, vilket har hänt någon gång tidigare.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2OAE
Efter att SK2VHF har varit QRP några veckor gjordes en arbetsinsats av Jan/SM2SXI och Tomas/SM2OAE. Felsökningen visade på att den mänskliga faktorn haft ett finger med i spelet.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Fyrens sändningsekvens CW och PI4 |
OZ7IGY - OZ2M Next generation beacon. Lördag 30 mars 2013 var det det 56-års jubileum för OZ7IGY, världens äldsta amatörradiofyr. Det var också premiärdagen för den nya 70 cm fyren. Byggd av OZ2M på "nästa generationens fyrplattform" 70cm fyren är nu både frekvenslåst och tidsstyrd mot en 10 MHz GPS referens. Sändningssekvensen startar vid 00 sekunder och sänder PI4 följt av en kort paus som följs av CW ID sändning med callsign och lokator. Sedan en paus och bärvåg till nästa cykel startar igen. Fyrens frekvens är 432.471 MHz. För att avkoda PI4 ställ mottagaren ca 800 Hz under den nominella frekvensen. Precis som vid avlyssning av normal CW med 800 Hz frekvens. De flesta radio kommer då att visa 432.470.2 MHz på displayen. PI4 är en digital modulationsform (MGM) speciellt designad med tanke på fyrar och vågutbredningsstudier |
De övriga OZ7IGY fyrarna på 6 m, 4 m och 2 m har också ändrats från MGM till PI4. Sändningssekvenserna för CW callsign, lokator och bärvåg är lika.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
ON0EME är troligtvis den första fyren för amatörradio som skickar sina signaler mot månen. Målet med fyren ON0EME är att uppmuntra amatörer att försöka ta emot EME signaler. Enligt en rapport i "432 och Above EME News" startade idén i Örebro, under EME mötet i maj 2011. Efter ca 11 månader av intensivt arbete av ON7UN, HB9BBD och ON4BCB började fyren ON0EME sända på 1296,000 MHz i riktning mot månen. ON0EME totala EIRP är ungefär en halv megawatt. Antennen är en solid 3,7 m parabol och när månen är aktiv > 10 ° vid antennens plats. Systemet är helt automatiskt. Fyren startar när månen är på den östra sidan +10 grader, genom att vrida antennen från den punkt där den stoppades senaste gången månen passerade (Månen ner vid +10 °). Frekvensen är GPS låst vid 1296.000 MHz med en noggrannhet av 3 x 10-11. Tidpunkten är också GPS kontrollerad. Fyren kommer att börja sända på minuten. Amplituden hos signalen är konstant inom ± 0,2 dB. Antennriktningen uppdateras varje 0,4 °. Det är komplett fjärrövervakning och kontroll av fyren med angivande av spänningar, effekt och temperaturer. Rapporter har inkommit från små stationer som lyssnat på fyren. Skicka rapporter till "moon" eller "moon-net" reflektorerna. Fyren är belägen i norra Belgien och har bra synlighet av månen, både på hög och låg deklination för hela månpassagen. |
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2VTS
Efter ett antal telefonsamtal kunde vi till slut lokalisera en nyckel som skulle ge oss access till radiorummet på fyrens QTH. Väl inne i värmen kunde vi ganska fort konstatera att allt inte stod rätt till med fyren, powerlampan på slutsteget blinkade i takt med CW-nycklingen vissa perioder. En snabb kontroll med voltmetern visade att spänningen föll från stabila 13.36 volt i söderläge till ibland strax under 12 volt i norrläge.
Söndagens arbete resulterade i att antennriktningen nu är låst i söderläge, även fast den i telegrafi-identifieringen anger att den växlar mellan norr och söder.
För att läsa mer om felsökning och lite fler bilder välj Läs Mer nedan.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Felavhjälpning kommer att påbörjas så fort frivillig(a) reparatör(er) har tid och samtigt kan få tillgång till fyrens QTH.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2RIX
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
SM2DCU och SM2OAE såg till att reservslutsteget till fyren SK2VHF kom på plats idag (8/4 2010). Det går nu ut drygt 60 Watt mot det tidigare slutstegets 80 Watt. Men den förlorade deciBellen bjuder vi på till förmån att inte kräma ut den sista watten från excitern. Fyren har fungerat kontinuerligt utan avbrott i 4,5 år sedan vi bytte ut slutsteget hösten 2005.