Föreningen Umeå RadioAmatörer skall vara en tillgång för personer som har ett intresse för Amatörradio och annat radiorelaterat och där man har möjlighet att träffa likasinnade.

Även personer utan en egen radio eller certifikat för amatörradio kan vara med i vår verksamhet. Det enda som egentligen behövs är ett intresse för radio och teknik eller att man bara vill vara med i en fin gemenskap med amatörradio i centrum.

Det är också viktigt att vi finns tillgängliga för alla nya medlemmar och nyblivna amatörer, så att intresset inte slocknar. Vi träffas, har trevligt och utvecklas tillsammans som radioamatörer. En aktiv och livskraftig klubb kan ge många en lärorik och trevlig tid som medlem i FURA.

Välkommen till en trevlig gemenskap


FURA, den naturliga radiosamvaron för Umeås radioamatörer.

FURA, en förening som verkat och varit aktiv i mer än 67 år!
FURA, är den klubb där Umeåregionens radioamatörer samlas.
FURA, har cirka 100 medlemmar. En siffra som varit stabil de senaste decenniernaa.
FURA, var 1996 värd för Sveriges Sändareamatörers (SSA) årsmöte i Umeå. Detta arrangemang blev mycket lyckat och uppskattat av alla tillresta radioamatörer från Sverige och även grannlandet Finland.
FURA, var 2012 åter värd för SSA Årsmöte 2012. Även detta blev ett mycket uppskattad årsmöte.

Varje klubbkväll, tisdagar och torsdagar från slutet av augusti till mitten av juni samlas ett tiotal (oftast fler) medlemmar för att utbyta radioerfarenheter och andra intressanta ämnen. I klubblokalen kan vi från vår fina stationsutrustning köra amatörradio på alla band och med olika moder från 160 meter till 23 cm.

Utöver radio så finns det många amatörtidskrivter att läsa i vårt fina (och även historiskt unika) bibliotek. Vi kan arbete i verkstan samt utnyttja vår labbänk med många fina instrument. Under varje termin så hålls ett antal föredrag och temakvällar samt att det även sker utbildningar i sammanträdeslokalen! Några intressanta studiebesök brukar vi hinna med varje säsong. Men det viktigaste är nog den social samvaron i klubblokalen och det obligatoriska fikat under kvällen.

FURA 50 år 1996

Den 13 februari 1946 bildades FURA, Föreningen Umeå RadioAmatörer, efter att radioaktiviteten för dåvarande amatörer legat nere under krigsåren! Föreningens 50 års jubileum firades i samband med Sveriges Sändareamatörers årsmöte i Umeå den 20-21 april 1996.

FURA 60 år 2006

Inför föreningen 60-års jubileum bildades en arbetsgrupp med mål att ta fram en bok om FURAs första 60 år. Boken blev färdig lagom till 60-års jubiléet. En fest i Länsresidenset blev starten på jubiléumsåret. Ett speciellt diplom FURA 60 togs fram av Kurt SM2YIZ/SE2T.

FURA 70 år 2016

70-årsfirandet var en dag fylld av aktiviteter som genomfördes i IFK Umeås klubblokal Hyggesvägen 19 UMEÅ. Dagen startade kl 11.00 med ett Distrikt 2 möte. Därefter fortsatte programmet med den alltid intressante Tilman Thulesius SM0JZT som förevisade och berättade om det senaste inom SDR, SoftWare Define Radio. På kvällen blev det en enklare middag med trevlig samvaro, bilder och berättelser runt FURA's 70 år.

Flera klubblokaler

Under åren har föreningen haft sin hemvist vid ett antal olika adresser. Åren efter bildandet samlades amatörerna i Hantverkshuset, en källarlokal på gamla hotell Marghareta samt Nykterhetscaféet, nuvarande café Björksta. Andra lokaler under 50 o 60 talen var I20's gamla arrestlokal, Hamrinsberget, Sandbacka och gamla K4. Mellan åren 1968 och 1994 höll vi till på Mariehems ungdomsgård. Från hösten 1994 till Dec. 1999 höll vi till i fina ändamålsenliga lokaler på Aktörgränd 27, Umedalsområdet i Umeå. Numera håller vi till på samma område fast i huset bakom den gamla klubblokalen på adressen Aktrisgränd 31.

Image
 Vår nuvarande lokal på Aktrisgränd 31, Umedalen

 Några av våra QSL kort hittar du här

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka