Nostalgi
Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Nyheter från Radiomuseet nr 169 februari 2023 har följande artikel och länk till en artikel som beskriver hur Sveriges Radio genomförde digitaliseringen av 170.000 timmar analoga inspelningar.
Artikeln i länken nedan beskriver en värdefull digitalisering av Sveriges Radios ljudband som genomfördes under åren 1990-2013. Totalt var det 25 personer engagerade i detta arbete. Denna digitalisering gav möjlighet att rädda värdefulla inspelningar till kommande generationer.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Att Fura fyller 75 år under 2021 har väl de flesta av Furasidans läsare fått klart för sig. När det gäller radions- och radioklubbars utveckling i Sverige så är det i år 96 år sedan AB Radiotjänst startade sin verksamhet. För 95 år sedan, den 23 mars 1926 startade den första sändningen i Umeå. Västerbottens museum gav under många år ut tidskriften Västerbotten. Ett för radiointresserade mycket intressant nummer gavs ut som nr 1-1995. Det är historia från radions barndom om rundradioklubbar och radions utveckling framförallt i Västerbotten.
Tidskriften finns att ladda ned från Västerbottens Museums hemsida.

- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
I brist på annan information här på hemsidan så får det bli ett nytt nostalgibidrag för att fira Furas 75:e verksamhetsår.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Att FURA fyller 75 år detta år hoppas jag att alla medlemmar känner till. Tyvärr har pandemin ställt till det för ett normalt firande. Jag har försökt att göra mitt för att uppmärksamma jubileumsåret. Här kommer ett nytt bidrag till firandet. Jag har scannat in FURA aktuellt från sep-dec 1971.
Att det startar med september hör ihop med att jag blev medlem i Fura då. Därmed firar jag 50 år som medlem i Fura. Detta samtidigt som styrelsen planerar för Furas 75 års fest!
FURA aktuellt från den tiden får idag betraktas som ett historiskt och nostalgiskt dokument hur medlemsinformationen såg ut 50 år tillbaka. Jag har för övrigt kvar alla årgångar av medlemsblad sedan dess och jag kan meddela att de blev bättre och bättre. Till den dag Internet och hemsidor tog över och medlemsbladet tynade bort. Synd tycker jag själv. Klicka här eller på bilden så kan du läsa medlemsinfo från hösten 1971.
Notera passningslistan i december för vårens klubbkvällar alla tisdagar och torsdagar, totalt 41 tillfällen, vilket sköttes av endast 12 medlemmar.
Om några av er tycker er känna igen logotypen, ja då vet jag vad ni läste för tidning i er ungdom! Ni övriga får leva i okunskap om dåtidens litteratur. Hi Hi!

- Kontaktinformation
- Skriven av Super User
Efter Jitsi presentationen av SM2AFY, en av FURAs första medlemmar som genomfördes härom veckan så fick jag följande mejl av Erik. Det handlar om den SET-19 Erik köpte av SM2AFY.
Magnus AFY sålde surplusriggen Set 19 till mig år 1975 för 100 kronor. Pengarna fick jag låna av min Far. Jag hade inte en aning om hur grejorna fungerade och hur de märkliga spenkopplingarna skulle anslutas.
Med uteslutningsmetod och lite tur så hittade jag till slut rätt. Det fanns en variator för antennanpassning där en spole sitter inne i en större spole. Genom att vrida den inre spolen, så kopplar de mer eller mindre induktivt till varandra och man kan justera till bästa anpassning mot antennen.
Härligheten drevs med två roterande omformare som skulle ha 12 volt. Jag hade inget nätaggregat, så det blev en kabel ut till bilbatteriet i familjens bil. Omformaren levde om något förskräckligt, men jag fick igång mottagaren och kunde börja lyssna. På morgonen därefter startade inte min Fars bil...!
Efter ytterligare några dagar hade jag lyckats få igång sändaren och även köpt mig ett eget bilbatteri. Det köpte jag begagnat på Battericentralen som låg nere vid Umeälven. Jag bar det upp till busstationen i centrum och sedan åkte jag med bussen hem. Gissa om jag hade träningsvärk i armarna dagen efter.
Första QSO:t blev med SM2GFU Börje. Jag fick rapporten 578. Det visade sig när jag kollade i E:22 att Börje bodde i höghusen, ca 500 meter bort! Spännande och kul var dessa första kontakter. Vill minnas att när bilbatteriet var fulladdat och kondsen bra, så lyckade jag köra en spanjor på 80 meter.
Set 19 lånades senare ut till Ola SM2HAK som också fick uppleva lukten och ljudet från denna fantastiska maskin.
73 de Erik /ALH
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2OAE
Föreningen Umeå Radio Amatörer fyller 75 år!
Föreningen bildades 1946 efter många års tystnad på amatörbanden på grund av andra världskriget.
I slutet av 1945 började några radiointresserade invånare i Umeå diskutera att bilda en radioklubb. Den 29 januari 1946 samlas några av dessa och bildar en interimsstyrelse.
Det annonserades i Umebladet efter intresserade av ”Radio- och experimentverksamhet”. (telegrafi, telefoni, sändning, mottagning, apparatbygge etc.)
Originalannonsen för inbjudan till bildandet av FURA
Den 12 februari 1946 kallar Erik Thalén till konstituerande sammanträde. Där beslutar man att en förening ska bildas och att dess namn ska vara Föreningen Umeå Radioamatörer (FURA). Styrelsemedlemmar väljs och föreningen är därmed skapad.
Åren går och FURA fyller 75 år i år. Detta uppmärksammar vi bl.a. med jubileumssignalen, SK75AT. Signalen kommer att användas hela året. Enskilda medlemmar ges möjlighet att disponera den. (separat utskick med anvisning och inloggningsuppgifter görs till medlemmar)
Föreningen har gjort en fantastisk resa i utvecklingen genom medlemmarnas försorg.
SK75AT
Väl mött på banden!
73 de SM2OAE, Tomas
Ordförande
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
LIte miliitär nostalgi från Försvarets Historiska Telesamlingar. Titta på filmen nedan,
Mycket annat för radio- och teknikintresserade finns att läsa om på www.fht.nu
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2EKA
Om ni inte har besökt radiomuséet i Göteborg! Så GÖR det! ....och ta gott om tid på er! Rekommenderas varmt. Här kommer en jättefin film som visar den makalösa samlingen de har!
https://www.youtube.com/watch?v=Q8_TIM2rbPM
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Under 2016 firar FURA 70-årsjubileum!
En av aktiviteterna blir ett distriktsmöte i Umeå. Vilket möte i ordningen det är? Ja, det har nog ingen någon koll på. Däremot så kan ni läsa ett referat från det andra SM2-meeting som som hölls i Umeå den 30-31 augusti 1952.
Det kan konstateras att man på 50-talet lade ned mer arbete för att göra mötet till en riktig fest för alla deltagare inkl. XYL. Mötet och kvällens fest hölls på Hotell Margareta (nu STF vandrarhem). Lunchen däremot intogs på Sävargården, fint värre!
Klippet är från QTC nr 12 1952 och bilderna nedan från samma tidsepok.
Hotell Margareta - Där mötet hölls
Vid demonstrationen av rävjakten så tror jag att SM2DXH/Kurt agerade "rävjaktsunge". Något som Kurt kanske kan bekräfta? Sen var det motionen om att ålder för C-hams som skulle ändras. Det tog dryga tio år innan ändringen kunde genomföras.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2EKA
Vi har ju i vår klubblokal en historisk skatt med gamla tidskrifter från långt tillbaka. Detta är QTC nr 12 1952, en artikel om ett DL2-höstmöte anordnat av FURA. Det var både dans och middag och trevligheter! Tyvärr är det väl ingen levande idag som var med den gången...
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Här kommer en repris på SVT-programmet "Svartvitt" berättas om Ragnar som, när han gått i pension, köpte den arbetsplats, som han hade i 39 år. Orlunda ligger på Östgötaslätten. Här fanns en gång en Motalas långvågssändare. Därifrån sändes program 1 ut runt hela Europa. 1987 sprängdes 3 av de 5 masterna och 1991 stängdes stationen. Ragnar Gustafsson fick vid millennieskiftet möjligheten att köpa den väldiga bunkern. En bunker som mäter 70 gånger 70 meter och har 1,5 m tjocka väggar.
Läs mer om Motala och Orlunda på Wikipedia
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
I videon "The Lost Decade" tittar Gary Halverson WA9MZU på sändare före 2:a världskriget från Collins Radio Company.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
På sidan http://www.armyradio.ch/index-e.htm kan man gotta sig en stund i bland sändare, mottagare och annat intressant. Allt i högsta klass från välkända tillverkare som AEG Telefunken, Collins, Racal, Rohde & Schwarz, Watkins Johnson, Siemens m.fl.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Flera av er har säkert sett Evert Trydings hemsida tidigare. På hemsidan http://trd.se finns bilder och lite kommentarer på samtliga fartyg som han varit mönstrad på. och även hans erfarenheter från flottan. Det finns några besättningslistor och några inspelningar av telegrafi. En del info om radioutrustningar finns och kommer förhoppningsvis öka.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Nu en favorit i repris. Artikeln publicerades första gången 7 januari 2008. Det är en underbar video av F2FO, Claude Paillard. Han visar sin egen tillverkning av en Triod (radiorör) på hantverksmässig nivå, av händer med mycket erfarenhet och kärlek. Det är fascinerade att följa alla momenten under tillverkningen av röret.
Se mer om rör och F2FO på hans hemsida: http://paillard.claude.free.fr/
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Från ett rostigt antenntorn i en skog norr om Moskva, sänder en mystisk kortvågsstation på 4625 kHz dag och natt. För åtminstone ett decennium fram till 1992, sändes det nästan ingenting förutom pip. Efter det sändes "surrande" toner, i allmänhet mellan 21 och 34 varje minut. Varje "surr" varar ungefär en sekund. Signalen sas komma från en voyenni Gorodok (mini militärstad) nära byn Povarovo. Mycket sällan, kanske en gång varannan vecka, bröts monotonin av en manlig röst som reciterade korta sekvenser av siffror och ord, ofta strängar i form av ryska namn: " Anna, Nikolai, Ivan, Tatyana, Roman" Men resten av samtalstiden fylldes av en stadig, nästan irriterande, serie av oförklarliga toner.
Den som vill läsa mer om denna station, som ännu idag sänder kan läsa en lång artikel från Wired (på engelska, använd Google Översätt) med fakta och spekulationer. Det finns även en intressant sida http://priyom.org som handlar om dessa nummerstationer. På adressen http://priyom.org/number-stations/slavic/s28/2011.aspx finns samlat över 200 meddelanden från UVB-76 som den beskrivna stationen heter bland "signaljägarna".
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Bilden kommer från Ynge SM2YIP och är publicerad i gruppen Radio and Antennas på "Fejan". Ett tidstypiskt foto i svart-vitt från en gammal DX-are som liksom många andra lyssnare blev radioamatörer.
Mottagaren är en Telefunken Kw.E.a, (Kurtswellen-Empfänger Anton). En WW II mottagare för tyska Wehrmacht med 5 bandområden mellan 980 - 10.200 kHz. Mer info om Kw.E.a finns på http://www.agder.net/la8ak/22b.htm.
- Kontaktinformation
- Skriven av Administrator
Lite radionostalgi från filmarkivet.se
Spelfilmen "Motala - radions huvudstad", är en slags industri- eller reklamfilm i fiktiv form. Med filmens hjälp berättade man på ett internmedialt sätt om tekniken kring radiomediet, med förhoppningen att via den vita duken sälja fler radioapparater från Luxor Radio.
Först lite Motalamiljöer, sen 7 min in på filmen börjar det radionostalgiska inslaget.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
Inte en radiorelaterad artikel! Men har du inte upptäckt Filmarkivet.se så kan det nog vara en källa till nostalgi. Kanske också till eftertanke på hur fort utvecklingen har gått under det senaste decenniet.
På filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt. Främst är det kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.
Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.
- Kontaktinformation
- Skriven av SM2DCU
15 minuter tysk amatörnostalgi. Även om det mesta är på det germanska språket så ger bilderna säkert många minnen från ett decennium som många äldre amatörer säkert minns med nostalgi. Många fina hembyggen kan ses på denna film från 1955.
Filmen kan nu bara ses på Youtubelänken https://www.youtube.com/watch?v=kiDrNIEhi0w