Brukar det se ut så här hos dig ibland?

lab-small

Och sedan blir det inte mycket mer av dina projekt? Kanske inte ens dokumenterat mer än kanske en bild i mobiltelefonen?

 

När det egentligen borde se ut så här?

Schema

och tillslut såhär?

Kort

 

Då kan det vara läge att titta på gratisprogrammet Fritzing.

I programmet kan man rita upp sina labbuppkopplingar precis som det ser ut i verkligheten och få till ett snyggt schema där man kan se hur allt är kopplat. Vilket kanske kan vara tillräckligt i många fall. Ett ganska stort bibliotek med komponenter följer med och man kan även göra egna. Det finns beskrivningar hur på Fritzings hemsida.

Går man vidare kan man rita upp ett riktigt kretskort.

Funktioner för att automatiskt dra ledningar (auto route) finns i programmet även funktioner för att kontrollera att ledningarna ligger på lagomt avstånd från varandra. Givetvis är auto route inget som man förlita sig på till 100% och var man placerar komponenterna gör också stor skillnad. Tillslut är det hur som helst du som måste ta besluten och dra de sista linjerna.

När man är nöjd med sitt kort kan man exportera de olika lagren som PDF för att kunna etsa egna kretskort eller exportera till Extended Gerber (RS-274X). Vill man göra det riktigt enkelt för sig så kan Fritzing Lab göra kretskorten åt dig.

Kortet ovan kostar ~26 euro+frakt om man ska göra ett kort. Mer info om det på Fritzings hemsida.

Hemsida: http://fritzing.org