Introduktion till HamPi, av Tony Molloy, M6CIH

Originalartikeln är publicerad I RSGB RadCom basics, utgåva nr 32, januari 2023.  RSGB äger rättigheterna till artikeln och har gett benäget tillstånd för översättning och publicering på Furas hemsida. Den engelska originalartikeln är tillgänglig för RSGB medlemmar på RSGB webbplats.


HamPi är en Raspberry Pi-baserad distribution som inkluderar över 100 program för amatörradio som täcker ett brett spektrum av intresseområden. Filen README.docx visar en lista över alla program som ingår. Listan hittar du på länken [1].

HamPi V1.0 skapades och släpptes först av Dave Slotter, W3DJS den 19 juni 2020. HamPi har regelbundet uppdaterats och vidareutvecklats sedan dess.

HamPi har designats för Raspberry Pi-4 eller eller varför inte använda Pi400). Tony har sett rapporter om amatörer som installerat på en Pi-3B+ men tycker att den är långsam. Även om detta kan bero på vilka program man använder. Så har du en RPi 3B+ liggande kan det vara värt ett försök att experimentera med den.

Det finns en Wiki med information över alla program som ingår med länkar till ytterligare detaljer för varje program [2].

Det finns även en länk till videor och övrigt om HamPi [3]. Samt ett supportforum tillgängligt [4] och en YouTube kanal [5].

ARRL:s Eclectic Tech Podcast hade nyligen ett avsnitt (nr 55, 10 mars 2022) som hade titeln "A conversation with Dave Slotter, W3DIS, about HamPi" – ”en gratis svit av amatörradioprogramvara för Raspberry Pi.” Du kan lyssna på avsnittet via länk [6].

Installation av HamPi är enkelt:

  • Ladda ner den senaste imagen av installationsfilen [7].
  • Skapa ett bootbart MicroSD kort. Använd ett 32 Gb kort (den dekomprimerade filen är för stor för ett 16 Gb). Använd ett SD imageverktyg du är bekant med. Ex.vis  Rpi-imager [8] eller Win32DiskImager.
  • Anslut Pi-4, skärm, mus och tangentbord.
  • Sätt in Micro SD-kortet i Pi-4.
  • Anslut nätdelen till på Pi-4 och vänta till bootprocessen är klar och startskärmen ovan visas. Några initiala konfigurationer är kvar att slutföra. Därefter kommer huvudskrivbordet att visas enligt bilden ovan. Programmenyn är tillgänglig genom att vänsterklicka på Raspberry Pi symbolen i det övre vänstra hörnet av skärmen eller genom att trycka på Windows-tangenten på ditt tangentbord.

Författaren, W3DJS säger att programvaran är "QSLware" och att den är användbar under de villkor som visas, vilket kommer att visas i pop-up meddelandet QSLWARE NOTICE.HamPi qslware notice
Bild 2. Pop-up meddelandet QSLWARE NOTICE.

Det finns några filer på skrivbordet som information om licensiering, om de som bidragit och det senaste ReadMe-dokumentet. Förhoppningsvis ger dessa en bild av vad HamPi är kapabelt till och om HamPi är användbart för dig.

Övrig information.

Det finns även en version tillgänglig för PC datorer som heter HamPC. Om du vill ta reda på mer om den, besök då HamPC webbsida på SourceForge [9]. Ladda ner senaste installationsfilen [10]. Om du vill läsa mer om användning av Raspberry Pi-datorer för Ham Radio så har Mike Richards, G4WNC en video [11] som heter The Raspberry Pi & Radio i 2020 RSGB-serien [12] som du kanske kan ha glädje av. Mike har också en bok som heter Raspberry Pi Explained: for Radio Amateurs som ger dig en mängd information. Boken är tillgänglig från RSGB-butiken. Det finns även en version för Kindle tillgänglig [13]

 Referenser:

  [1]  https://sourceforge.net/projects/hampi/files
  [2]  https://github.com/dslotter/HamPi/wiki
  [3]  https://linktr.ee/HAMPIW3DJS
  [4]  https://groups.io/g/Ham-Pi
  [5]  https://www.youtube.com/channel/UCFCRcBT3bLqIN4HMDz91ecg
  [6]  http://arrl.org/files/file/EclecticTech/2022/Eclectic%20Tech%20Episode%2055.mp3
  [7]  https://sourceforge.net/projects/hampi/files/
  [8]  https://www.raspberrypi.com/software/
  [9]  https://sourceforge.net/projects/hampc/
[10]  https://sourceforge.net/projects/hampc/files/
[11]  https://www.youtube.com/watch?v=iaHLraCyDN8
[12]  https://rsgb.org/main/tonight-at-eight-live-webinars/
[13]  https://www.amazon.co.uk/dp/B084P9P367

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka