Klockan är strax över 04 på morgonen. SM2MTR är redo för sitt sambandsuppdrag - Foto: SM2MTR

Uppgiften som ideell radiooperatör för säkerhetssamband vid Rally Sweden kan innebära en tidig morgon för de som har sitt pass på rallyts första specialsträcka.

Rallyts SpecialSträckor (SS) kan ligga upp till 10-15 mil från den sköna sängen hemmavid. Ibland ligger sträckorna utanför det stora allfartsvägarna. Det innebär att några amatörer får ställa sin väckning i arla morgonstund kanske redan vid 02-tiden på natten. Vi radioamatörer skall alltid vara på plats med upprättat samband mellan start- och mål samt radioposter var 5:e km senast 3 timmar före första start.

Belöningen för sambandsinsatsen är att få vara i hetluften vid detta unika evenemang som bara sker på dussinet platser runt om i världen. Man får möjligheten att se eller träffa världsstjärnor inom sin sport. Kanske även andra besökande potentater. Framförallt så har man en trevlig dag eller dagar tillsammans med andra sändaramatörer. Sist men inte minst är det en bra övning i att upprätta ett stabilt samband vid ibland krävande förhållanden. Visst låter det intressant?

Till sist, två korta filmsnuttar från SM2MTR/Per som var radiopost på SS16. Det innebär notering av passerande rallybilar. Inte en helt enkel uppgift, att hinna uppfatta rallybilens startnummer i mörkret!

Facebook klippen verkar inte fungera på iPhone (IOS Safari). Syns inga video nedan så kan det bero på att  din Webbläsare är ställd på högsta säkerhet. 

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka