Presentation…

Intresset för amatörradio och den mångfascinerade hobbyn började med en kurs under rubriken ”lyssna på polisen, bygg en poliskonverter”, någon gång 1969/70. SM2DXH, Kurt Lundström var kursledare…. Och givetvis skapade han ett stort intresse för elektronik och amatörradio. Intresse för EL hade jag sedan väldigt unga år. Olof, sedermera SM2DCU var en av kursdeltagarna. En ny bekantskap för mig som också kom att bidra till intresset för amatörradio. Olof och jag tillbringade sena kvällar, ibland ända till ”småtimmarna” med elektronikkonstruktioner av olika slag. En konverter för 2-metersbandet byggdes i rask takt….  givetvis skulle en sändare (av något slag) byggas ihop…. osv. Därefter utvecklades hobbyn allt eftersom där SM2DXH, Kurt var vår mentor och föredöme. Stor tack till honom! Medlemskap i Fura, Föreningen Umeå Radioamatörer sedan 1970/71.

Efterhand också medlemskap i SSA, dock har jag inte koll på när det blev. Borde varit någon gång under -70 talet. (Nilsson var mitt efternamn på den tiden, fram till 1994)

Erhöll mitt amatörradiocertifikat ungefär 1980/81 om jag minns rätt. Då var det ett T-cert som gällde. I början var det mest 2-meter FM. Allt eftersom 70 cm. när man fick tag på någon utrangerad kom.radio som byggdes/trimmades om. Så var det på den tiden….

Egen kortvågsstation skaffade jag relativt sent, c:a år 2000. Det blev nya upptäckter på HF-banden. År 2014 då Umeå var kulturhuvudstad. Då hade jag och några fler klubbmedlemmar specialsignaler för att uppmärksamma detta ute i världen. Det blev över 100 000 unika QSO:n med alla 7 special signalerna tillsammans. Digitalt är det f.n. D-star och DMR.

Styrelsearbete, mm. i Fura; www.fura.se

I mitten av 1980-talet var jag ordförande något år eller två. Återupptog styrelsearbetet för c:a 10 år sedan, för att nu vara ordförande sedan 2016. I styrelsen har jag bl.a. ansvaret med utbildning, vilket de senaste åren genererat c:a 20 nya signaler, och en sänkt medelålder bland medlemmarna i klubben.

SSA:s bulletin har jag läst några år. Dels den s.k. ”D-starbullen”. Där var vi i huvudsak tre uppläsare som turades om att läsa. Jag, Pontus, SM0RUX och Patrik, SM7URN hade ett fint samarbete. Efter några år tog Hans SM3GDT över efter Pontus. (d-starbullen gjorde paus för knappt två år sedan, DMR har tagit vid…) Den lokala bulletinen har jag läst ett antal år. Numera är den fördelad mellan tre klubbmedlemmar som turas om. Jag läser vid deras förhinder.

 Yrkesliv;

Började 1976 som s.k. ”radio och tv-tekniker”, service och reparationer av hemelektronik, kom.radio. mob.telefon, antennmontage, etc. Sedan blev det några år inom kontorsmaskinbranschen. 1992 blev inkörsåret till skolans värld. Vikarierade som lärare vid gymnasiets elprogram, med undervisning i flertalet förekommande kurser. Med tyngdpunkt på kurser inom elektronik. Tillsvidareanställning ganska snart…. Det blev ungefär 22 år pedagogiskt arbete. Yrkeslärarexamen erhöll jag 1994.

Fackligt arbete, arbetsplats- och skyddsombud under ett antal år parallellt med läraruppdraget.

Numera, sedan drygt 5 år är jag enhetschef för vaktmästeri/service vid en av Sveriges största gymnasieskolor. Dragonskolan i Umeå, med c:a 2100 elever och 250 personal. (+/-) Allt under ett och samma tak. Jag har 6 st. medarbetare.

Har påbörjat nedräkning mot pension… Fyller 65 nästa år.

Privat;

Jag och min sambo Maria, SA2CNM bor i lägenhet nära Umeå centrum. Har fritidshus 4 mil från Umeå. Där ska också bli ett remote-QTH. Maria har också fritidshus, i Skåne. Ystad närmare bestämt. Där vistas vi några veckor per år, mest under sommaren. HF-riggen följer ibland med dit.

Jag har två söner, Olof (elektriker) och Erik (produktionsledare inom skog). Maria har två flickor, Amanda och Tilda. Alla barn är förstås ”utflugna” sedan flera år och etablerade i förvärvslivet och med studier.

Presumtiv roll/intresseområden i SSA:s styrelse;

  • Utbildning förstås, eftersom jag dels har jobbat med det i min profession samt att jag inom Fura utbildat nya radioamatörer.
  • Säkerhetssamband är ett annat intresseområde. Har under många år verkat vid Furas uppdrag med säkerhetssamband inom rallysporten.
  • Något som jag inte utövat så mycket är contest, men intresset för det ökar.
  • För övrigt är jag öppen för spörsmål inom SSA-styrelsen.

Detta är en kortfattad, men ganska beskrivande bild av mig och min bakgrund.

Umeå 2020-10-05

73 de SM2OAE/Thomas

Furas hemsida använder cookies för att sidan skall fungera bättre för dig. Välj alternativ Samtycker eller Nekar