sm2azhKjell Ågren, SM2AZH, avled den 5 mars efter en tids sjukdom i en ålder av 75 år. Kjell tog certifikatet 1957 och blev samtidigt medlem i FURA och var styrelsens sekreterare 1963-1964. Han hade då tillträtt en befattning som telegrafiintruktör på I 20. Efter att han sommaren 1963 hade vikarierat som telegrafist vid Bodens kustradio fick han 1965 tjänst på F 21 med uppgifter inom sambandstjänsten och blev kvar där till sin pensionering 1998. Han var då även engagerad i centralt och lokalt fackligt arbete.

Kjell deltog i ett flertal meteorscatter-expeditioner på 1970- och 1980-talet till bland annat Treriksröset, Svalbard och den svenska fjällvärlden.

När vi gamla FURA-medlemmar återförenades den 22 augusti 2009 var det många sköna och roliga minnen som dryftades. Kjell minns med värme samvaron i klubblokalerna i barackerna på Hamrinsberget och på I 20.

När tiden närmade sig för någon stor test, dryftades många fantastiska idéer att förbättra klubbstationen. Inför SAC-testen 1963 kom någon (Kjell?) på att vi kunde nyckla klubbsändaren och fasta radion på I 20 med samma nyckel. Vi skulle se till att båda sändarna lade sig på samma frekvens och nycklades med klubbsändarens nyckel. Kjell ordnade med tråddragning dels för nycklingen, dels för en löddrig fälttelefon (som Hasse Alfredsson uttryckte det i sin version av Fänrik Ståls sägner) som skulle användas för samverkan mellan operatörerna vid de två stationerna. Hur det gick? Tja vi blev trea av fyra deltagare.

Åren 1988-2005 anlitades Kjell av Sveriges Radio Norrbotten för frilansjobb. För en reportageserie Historisk blickpunkt tilldelades han 2003 Luleå kommuns kulturstipendium. I en serie reportage skildrade Kjell historiskt intressanta händelser och företeelser i Norrbotten.

2009 medverkade Kjell i ett radiohistoriskt projekt om Boden radio med syftet att Riksantikvarieämbetet skulle föreslå regeringen att radiobunkern och stationsområdet ska fastställas att vara ett radiohistoriskt byggnadsminne.

En mångårig kamrat har lämnat oss i stor saknad, och våra tankar går till hans nära och kära.

 

Vännerna i FURA genom SM2BJS

Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka