Spänningsmätning på SK2VHF slutstegI söndags så gjorde Thomas/SM2OAE, Rune/SM2EKA och undertecknad Magnus/SM2VTS ett besök upp till SK2VHF för att felsöka de intermittenta fel som upptäcktes i slutet av sommaren.

Efter ett antal telefonsamtal kunde vi till slut lokalisera en nyckel som skulle ge oss access till radiorummet på fyrens QTH. Väl inne i värmen kunde vi ganska fort konstatera att allt inte stod rätt till med fyren, powerlampan på slutsteget blinkade i takt med CW-nycklingen vissa perioder. En snabb kontroll med voltmetern visade att spänningen föll från stabila 13.36 volt i söderläge till ibland strax under 12 volt i norrläge.

Söndagens arbete resulterade i att antennriktningen nu är låst i söderläge, även fast den i telegrafi-identifieringen anger att den växlar mellan norr och söder. 

För att läsa mer om felsökning och lite fler bilder välj Läs Mer nedan. 

swr_check_sk2vhf.jpg

Efter att ha kopplat in Thomas Bird kontrollerade vi uteffekt och reflekterad effekt. I söder hade vi ca 60w ut och måttliga 1,5w reflekterad, mot norr var det värre, av 60w ut så fick vi tillbaka mellan 12.5 och 15 watt. Det var som vi trodde något i masten är trasigt.

Thomas hade tagit med sig klätterutrustning så nu var det dags att ta en titt på hur det såg ut uppe i masten.

oae_i_masten_till_sk2vhf.jpg

Efter att ha buntat fast den lite hängande matningen till den söder riktade 10el så var det dags att ta en titt i reläboxen. Här kunde Thomas konstatera att troligen åskan hade varit och hälsat på, samt att en kontakt inte var helt åtdragen, efter att ha åtgärdat det gjordes an ockulär besiktning av antenner och divider som pekar mott norr. Powerdividern var lite lätt tagen av tidens tand men vikten tydde på att den inte var full med vatten. Antennerna har börjat korrodera i matningen vilket även kan ses på denna bild.

matning_2x4el.jpg

Efter slutfört mastarbete kopplade vi ur relästyrningen för att låsa antennriktningen mot söder. Vi verifierade åter uteffekten och till vår glädje var nu den refflekterade effekten mot söder knappt mätbar. Efter en kall förmiddag fick vi värma oss med en kopp kaffe och mackor som Rune hade sett till att ordna.

Slutsatserna efter utfört arbete är att vi först och främst måste byta ut relä och ev kontakteringarna i masten, sedan kan det vara en fördel att byta relä box och montera den direkt på bommen för att underlätt framtida underhåll på antenner.

Vi får se om åtgärderna hinns med innan vintern blir för kall.

Ett stort tack till alla inblandade.

73 de SM2VTS
Furas hemsida använder cookies. Välj alternativ Samtycker eller Neka