fb1_150px.jpgLogiken heter Freakin Beacon där Freakin' = "Flexible Reliable Easy Accurate Keying In Notime" och Beacon = "Beacons Every Amateur Can Own Now".  Undertecknad beställde några kit från USA vilka anlände 4 dagar senare!  Fördelen med logiken är dess enkla programmering. Den första fyren som får ny logik är SK2UHF på 70cm.
Logiken finns i två modeller. FB1 och FB2 samt de GPS synkroniserade versionerna SB1 och SB2 som har samma kort med annan programvara.

fb1_400px.jpg
FB1 är tänkt för inbyggnad med måtten 55 x 45 mm.

FB1 är tänkt för inbyggnad och där formatet har betydelse. RS-232 ansluts vid programmering till den vita kontakten till nere till höger, men den kan naturligtvis dras ut till en lämplig kontakt. Lysdioderna visar status på PTT och KEY status. Trimpoten justerar volymen på högtalarutgången för avlyssning av CW meddelandet.


fb2_400px.jpg
FB2 är den större av de två enheterna och har externa anslutningar för strömförsörjning med strömbrytare, uttag för KEY och PTT samt RS-232, kortet är 100 x 50 mm i storlek.

Plugga in 9-16 volt, din seriella kabel och du är redo att ladda in ditt meddelande. Det är mycket enkelt och använder terminalprogramet Hyperterminal i diit Windows. Följ bara instruktionerna i Freakin Beacon manualen och inom några minuter kommer den att sända ditt meddelande. Vill du ändra meddelande är det bara att ansluta seriekabeln igen och programmera ett nytt meddelande. Några finnesser som finns är fyra utgångar vilka man kan styra för att exempelvis reglera effekten, styra antenn eller annat som man kan önska sig. Fyren har även moder för att sända QRSS för de som nyttjar det för VLF. 

Logiken följer i princip samma funktion som logiken för IBP - International Beacon Project fyrarna som finns på kortvågen. SB kiten har ju programvara för anslutning av GPS för exakt tidssynkning! 

Priset för byggsatserna är $30 resp $40. Frakt ca $15 samt avgift för förtullning (100kr) och svensk moms tillkommer. 

Det är fullt möjligt att bygga utan kit, manual, byggbeskrivning, komponentförteckning samt hex-filer för PIC kretsen finns för nedladdning på ESS hemsida.  

Länk till Freakin Beacon http://www.expandedspectrumsystems.com/prod5.html

Länk till manualen: http://www.expandedspectrumsystems.com/BcnManual.pdf 408 kb pdf.

Lycka till !

73 de SM2DCU