Repeatrar

För er som använder DMR så har det inte varit någon nyhet att den gamla DMR repeatern har varit väldigt spontan i sin funktion.

Ena dagen har den fungerat rätt bra för att sedan inte fungera alls.

Detta har berott på att den radio som repeatern varit byggd på (Motorola GM340 inte riktigt har pallat med trycket. För att lösa detta problem så beslutades det att köpa in en bättre begagnad Motorola DR3000 som annonserats ut på DX-Radio.

Under kvällen den 19/7 2022 så installerades repeatern på sitt QTH på Fjälltoppsberget. Och även en ny internetlänkning skruvades upp i masten och kopplades in. Personer på plats under installationen var SA2RJO, SM2UVU, SA2BLV Samt hundarna Kiwi och Fonzie.

 

2022-07-19 19.55.15_copy.jpg

Här kollade vi över reapetern samt programmerade den innan vi gav oss upp på berget.

 

2022-07-19 21.20.29.jpg

SM2UVU på väg upp med den nya 4G/5G Antennen.

 

2022-07-19 21.45.23.jpg

SM2UVU och SA2BLV inspekterar installationen. Den vita installationskabeln för nätverk som ligger dragen över backen är tillfällig och kommer att byta ut till rätt kabel för ändamålet.

 

2022-07-19 23.10.31.jpg

Installerat och klart!

 

2022-07-19 23.19.18-2.jpg

2022-07-19 23.17.01.jpg

Promenad ner till bilen igen i den fina sommarkvällen.

 

Ni som använder er av DMR Repeatern får gärna inkomma med täcknings rapporter och även meddela om ni upplever några bekymmer med stationen.

 

Ha en fortsatt trevlig sommar!

SA2RJO / Robin

Oj! Tiden rusar iväg desto äldre man blir. Jag fick häromdagen frågan om när vårt nuvarande repeatersystem tillkom. Jag blev tvungen att kolla den artikel som jag publicerat kring våra repeatrar för tiden 1972-2005. Svaret är att Furas system med tre sammanlänkade repeatrar förverkligades redan 1996 genom en stor insats av i första hand Mikael SM2KOT (nu SM0:a). Mer om repeatrarna kan du läsa nedan

Läs mer...

Svxlink och FURAs 70cm repeater SK2RIU

Det är säkert några som undrar eller inte uppmärksammat att FURAs repeater SK2RIU på 474.725 MHz RU378 (f.d. RU5) sedan en tid tillbaka, är en ny repeater. Den stora skillnaden är den nya logiken som baseras på SvxLink. Länk: https://www.svxlink.org 

Användningen av repeatern är precis som tidigare. Den stora skillnaden är möjligheten till uppkopplingar mot andra repeatrar  i SM2, SM3, och SM5. Dessa repeatrar är alla inkopplade via Internet genom SvxLink logiken i repeatrarna. Inom FURA är det Peter SA2BLV som bl.a. är involverad i SvxLink systemet. Han har utvecklat sidan Svxportal, ett monitorsystem för listning av repeatrar, talgrupper, statistik m.m.

Hur använder jag mig av SvxLink

Hur fungerar det då om jag som amatör vill koppla upp mig mot andra repeatrar i systemet. Hemsidan svxreflector beskriver användningen och inkopplade repeatrar. Instruktionerna har jag även sparat som pdf,  Användning av Svxreflector  som kan vara bra att ha framme i shacket tills man lärt sig de nödvändig DTMF kommandon.

SM2GSR DMR 1    SM2GSR DMR 2
Tomas/SA2TMS t.v. tittar på när Björn/SM2GSE demonstrerar DMR och D-Star Hotspots.

Vid det nyligen avslutade årsmötet så passade Björn/SM2GSR på att marknadsföra DMR och D-STAR. Han demonstrerade via två hotspots uppkopplade med mobiltelefon. Björn kommer att återkomma med en intresseförfrågan om gemensamt inköp samt utbildningstillfällen på FURA för intresserade. Målet är att upptäcka nya möjligheter och öka aktiviteten på våra 70 och 2 mtr band.

2018-11-22 - Idag driftsattes den nya SK2RIU repeatern för 70 cm i Vännäs.

Storno CQF9600Motorola CQF Repeater

En "ny" Motorola repeater ersätter det gamla Comviksystemet som som servat oss väl i 20 år. Nu var det dags för uppdatering och modern logik.

Den nya repeatern använder aktivering med subton enligt SSA rekommendation från 2014. En subton på 107.2 Hz behövs för att öppna repeatern. Det fungerar även med DTMF genom att sända DTMF ton 2. För närvarande går det INTE att öppna med 1750 Hz men funktionen aktiveras nog framöver.

Repeatersändaren sänder även en subton på 107.2 Hz. Har man subtonsquelchen aktiverad så slipper man lyssna på störningar som är vanliga i urban miljö. Mottagaren öppnar då endast när repeatersändaren är igång.

Repeaterns logik SVXlink, är utvecklad av Tobias/SM0SVX och är en mjukvara som kan ändras efter behov och önskemål. En 4G Internetförbindelse kommer att installeras för koppling mot Echolink och andra repeatrar samt möjliggöra ändringar remote i repeaterfunktionerna.

Repeatern är nu i drift för utvärdering på sin ordinarie plats i Vännäs. Det återstår bl.a. finjustering av duplexfilter samt justering av vissa parametrar och nivåer.

Repeaterstationen är en Motorola 9662 skänkt av Olle/SM2DCU. Interface till logiken och trimning är utförd genom Tom/SM2DJK försorg. Peter/SM2BLV har tagit fram logikens hårdvaruinterface (se bild t.v.) som sitter på en Raspberry Pi. Site/stationsansvarig är Rickard/SM2RIX.

Så ta fram manualen till din TRX och leta upp hur du aktiverar subton med 107.2 HZ eller en kort DTMF 2 tonburst vid sändning.

storno SVXlink interfaceRaspberry Pi och Interface för SVXlink

avbrottDet har uppkommit problem med störningar i repeaterkedjan. Därför har länkningen från R5 kopplats från. Däremot är R2 och R1 fortfarande ihopkopplade!

FURA's ansvarig(a) för stationsplatserna är underrättade. Felsökning har påbörjats och man tror sig veta felet MEN tyvärr inte lätt att ändra på studs (info  från SA2BLV).

Repeaterlänkarna ligger nere under helgen för att undvika QRM under helgens radiosamband

hälsar Rickard SM2RIX.

Som ni vet så har våra repeatrar snurrat på under många år utan några större förändringar. Den radio som används är konstruerad på 60-talet! Många drifttimmar blir det!

Det börjar bli dags för en upprustning av flera anledningar. Hårdvaran är gammal och börjar bli trött. Dessutom vill vi följa IARU rekommendationen att frångå 1750 öppning och i stället nyttja subton (CTCSS) för aktivering. Många har inte riktigt klart för sig vad det innebär. Det ger ingen högre kapacitet på våra repeaterkanaler som många tror, men vi kan undvika att öppna andra repeatrar utöver den vi avser. Jag är övertygad om att missförstånden och diskussionerna kommer att fortsätta under lång tid.

Nåja, hur som helst så har jag påbörjat bygget av två nya prototyprepeatrar för utvärdering. Den ena är baserad på Motorola GM340 och den andra på Golden One GY-1907MV som är en billig kines. Blir intressant att mäta och jämföra dessa.

Logiken baseras på Asterisk/app_rpt som ger fantastiska möjligheter.

Jag återkommer med mera info och mätresultat.

Micke..

CTCSS karta 2013 200pxHär är en karta som visar de rekommenderade CTCSS repeatersubtonerna för de olika distrikten.

Kartan är upprättad av Jouni SM0MMO.

Läs även tidigare publicerad artikel om införande av subtoner senast 2014


<== Klicka på kartan för större bild!

tages listaTage SM6GDL har uppdaterat Tages Lista.

Tage har publicerat version nr 12 (2012-04-23) av sin uppskattade och välkända repeaterkarta över Svenska relästationer.
Kartan finns att ladda ned här och på SRS AB hemsida.

Sida 1 av 5

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se