Echolink – Nod i Vännäs på 145.275 MHz

OBS! Är f.n. tagen ur drift beroende på litet nyttjande, samt driftkostnaden.

 
 En kort introduktion

Image

Programmet EchoLink tillåter sändaramatörer från hela värden att kontakta varandra över Internet med s k. Voice-over-IP (VoIP). Man kan ha kontakt mellan två radiostationer, mellan en dator och en radiostation och även delta i ett ring-QSO (conference). Det finns (februari 2006) 170.000 registrerade användare från 158 länder.

Det enda användaren behöver bekymra sig över är att ha en transceiver eller mikrofon med DTMF-möjlighet.  D.v.s. kan sända ut de DTMF (Dual Tone Multi Frequency) toner som krävs för att styra funktionerna. Alternativet är att man använder sin PC med installerat Echolink program som nyttjar ljudkort och mikrofon i PC’n.

Genom att ange en sifferkombination med DTMF så kan man ansluta till en nod eller repeater och köra via Echolink som via en lokal repeater. T.ex. SK3BG-R i Sundsvall har nodnummer 27796. Knappa in detta nummer och vänta någon sekund innan du trycker in PTT´n och börjar sända. OBS ! Glöm inte att stänga länken med # (staket) tecknet när du är klar med ditt QSO.

Undertecknad driver en Echolink-nod i Vännäs med mycket bra täckning. Den har signalen SM2DCU-L, frekvensen är 145.275 MHz (simplex) och nodnumret 235250.

-L efter signal talar om att det är en Echolink-länk (simplex), Signal-R är en Echolink-repeater (duplex) 2 m eller 70 cm beroende på den som driver densamma. Med kommandot 9999 når man Echotest funktionen. Där kan man Du kontrollera hur man låter. När PTT släpps så spelas samtalet upp igen. Några övriga kommandon:
 

Kommando
Beskrivning
nr
Kopplar upp nod med motsvarande nummer (ex.235250)
00
Väljer slumpvis anslutning till en Nod och ansluter till den.
01
Väljer slumpvis anslutning till en Link eller Repeater (-L eller –R)
02
Väljer slumpvis anslutning till en Conferens
03
Väljer slumpvis anslutning till en uppkopplad användare
08
Status, talar om vilka stationer som är anslutna
#
Koppla ned senast anslutna station
##
Koppla ned alla uppkopplingar

 
Mer information finns på www.echolink.org om du vill veta mer, och hämta hem nummerlistorna till de länkar eller repeatrar som finns ute i världen.

Lycka till önskar SM2DCU

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se