APRS

Imorgon Lördag så körs rallyt Lappkastet i Lycksele med omnejd och efter ett kort men intensivt arbete från Ulf SM2JDU och Magnus SM2VTS kommer även detta Rally gå att följa via APRS.

altAllt började redan kvällen efter vårat lyckade samband i Vännäs, så kontaktade Ulf SM2JDU oss för att undersöka vad som krävdes för att kunna göra samma sak i Lycksele. Efter vidare diskussioner tog LYRA det raska beslutet att investera i en egen digipeater TNC-X och tracker Micro-Trak AIO.

I måndags skickades digipeater och kablage till Lycksele med bussgods från Umeå, och Tisdag lunch kunde vi glatt konstatera att SK2LY-2 fungerar! Dock så kommer LYRA inte hinna får sin egen Micro-Trak AIO så FURA ställer upp och lånar ut sin. FURA kommer också att ställa upp med två personer till säkerhetssambandet, Olle SM2DCU och Magnus SM2VTS.

·
Magnus SM2VTS visar Micro-Trak · Byonics Micro-Trak AIO

Styrelsen tog vid senaste mötet beslut att investera i en APRS Tracker för test och utvärdering. Valet föll på Micro-Trak AIO från Byonics. Trackern kommer att få sin premiär under rallysamband i Vännäs den sista helgen i januari. "Mr APRS" inom FURA Magnus SM2VTS, passade på att visa upp trackern vid klubbkvällen om WSPR.

thumb_sm2rix_skoter_med_aprs.jpg
SM2RIX och Snöskoter försedd med APRS-tracker
Den som varit observant i helgen på aprs.fi har kunnat följa den mig veterligen första FURA-medlemmen som kör APRS från ett terrängfordon. Jag såg att han parkerat sin Lynx ST600 utanför Skoterkaféet i Hjåggsjö, Vännäs. Då jag var i närheten så passade jag på att göra en omväg för att ta en kaffe och hamburgare för ett eyeball-QSO med honom. På bilden ser ni Rickard SM2RIX på sin skoter. APRS-stationen består av en gammal trotjänare, en Yaesu FT-23 och en lite annorlunda 1/4 antenn. En OpenTracker från Argentdata samt en Garmin GPS 60 fixar positioneringen. SM2RIX skoterturer under helgen går att se ==>här!  
FURA har numera en egen APRS nod, SK2AT-2. SM2RIX driftsatte idag digipeatern. Den består av en Alinco DR-135E, 145 MHz transceiver vilken är kopplad till en TNC-X. Digipeatern har samma QTH som repeater R5. Av de QSO'n som uppsnappats på repeatrarna så kommer kanske APRS aktiviteten att öka markant i den södra länsdelen. 

Vid Nordic VHF/UHF/SHF-meeting i Finland juni 2008 gavs en presentation om webbsidan www.aprs.fi Den 20-sidiga presentationen (662 kb pdf) kan man ladda ned ==> HÄR!

aprs2.gifNu har vi konfigurerat om SM2RIX-2 så den hanterar den nya rekomendationen från IARU.

Detta innebär att ni måste konfigurera om eran APRS utrustning att skicka paketen via WIDEn-N istf som tidigare via TRACEn-N.

I korta drag innebär det följande:
- Fasta stationer använder WIDE 2-2 eller WIDE 3-3 (2 eller 3 hopp via Wide Digipeaters).
- Mobila stationer skall använda WIDE1-1,WIDE2-2 (om det finns en Digipeater som fyller i luckor, 2 hopp via Wide digis).

Se även tidigare artikel om detta.

Åter ser vi en hög aktivitet på APRS nätet, det är även denna gång tropo-konds som gör att vi får långa hopp.  OH9RDC-2 sticker ut med 189 paket över ca 46 mil. För er som är intresserad av lite utbredningskartor på VHF, som bygger på APRS information, så kan ni studera följande länk. http://www.mountainlake.k12.mn.us/ham/aprs/path.cgi?map=eu

aprs2.gifIARU mötet i Cavtat har beslutat att anta NRRL's förslag till rekommendationer om APRS. I och med detta kommer vi att ha en världsomspännande rekommendation då det gäller APRS och inställningar. Läs mer...
aprs pres sm2vtsAPRS presentationen av Magnus SM2VTS från gårdagens klubbkväll finns nu för nerladdning.

pdf_icon16x16.jpgAPRS Presentation 080918 (1.1 MB)

  tnc.gif
thumb_microtrak300.jpgMicroTrak 300 är en mycket liten 2 meter TX-modul med integrerad TinyTrak3 modem för sändning av APRS data. En extern radio behövs därmed inte. Storleken är 82x25 mm. MicroTrak sänder på 144.800 MHz med 300 mW och har anslutning för yttre antenn. Matningsspänning mellan 9 - 15 V. Strömförbrukningen är låga 10 mA i drift och 180 mA vid sändning. På  kortet finns även 5V matning för GPS mottagaren. MicroTrak kan köpas direkt från tillverkaren Byonics eller Wimo. En svensk sida om APRS finns på http://www.aprs.se
aprs_logoAPRS - Automatic Packet Reporting System är en del av vår hobby som ännu inte fått något större fäste i SM2-distriktet. Men Janne SM2FXT i Skellefteå är aktiv och hans mobila position kan följas på webbsiten http://www.findu.com  Läs mer...
Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se