P4 Västerbotten gjorde i går, torsdag reportage om amatörradio, hos Fura.

P4:s Jakob Wesslund kontaktade mig i onsdags och undrade om de fick möjlighet att göra ett reportage om amatörradio.

Bakgrund till detta var dels att för att få mer insikt i detta med radio, och radioutsändningar ur ett annat perspektiv i relation till Lokalradions utsändningar. De är ju inte riktigt jämförbara med amatörradio, och de möjligheter som där finns. En annan del i bakgrunden var att de blivit kontaktade av en radioamatör/DX-are från Finland, med QTH nära ryska gränsen som hade hört P4:s Västerbottens utsändningar. Givetvis uppstod funderingar vid P4-redaktionen om hur detta var möjligt. Det medförde att Jakob kontaktade mig för att orienterade sig om Furas verksamhet och få veta mera om amatörradio och DX-ing. 

SM2UVU, Niklas mötte upp Jakob i klubblokalen i onsdags morse och presenterade amatörradio på ett förträffligt sätt, kort och koncist. En informativ beskrivning av vår hobby. Om än den blev relativt kort i sig så gav den en bra beskrivning. Några främmande ord nämndes, som kanske behöver lite förklaring för den oinvigde. Då hör man av sig till någon av oss i FURA.

För lite mer inblick i klubbverksamheten blev Jakob inbjuden att besöka klubben någon tisdag eller torsdag framöver. Kanske även delta i certifikatkurs....?

Kurs för amatörradiocertifikat drar igång i höst.
Länk, https://sverigesradio.se/artikel/7261629

Mer om DX-ing på Sveriges Radio

Mats Westin, (ännu ej signal) en idog DX-are har i ett annat reportage i P4 presenterat DX-ing. Också väldigt informativt och bra.
Länk, https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=109&artikel=7261493

73 dé SM2OAE, Thomas
Ordf. i FURA

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top