Nostalgi

Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

Den 23/10 2019 fyller Kurt 85 år. Här visas ett DXH - QSL från 1963. Eric SM6JSM visar på SSAs hemsida gamla QSL samtidigt han visar jubilerande hams! Rekommenderas!

Stort grattis till Kurt SM2DXH!

Kurt 85 år QSL 

LIte miliitär nostalgi från Försvarets Historiska Telesamlingar. Titta på filmen nedan,

fran gnist till fjarrskrift

Mycket annat för radio- och teknikintresserade finns att läsa om på www.fht.nu

Om ni inte har besökt radiomuséet i Göteborg! Så GÖR det! ....och ta gott om tid på er! Rekommenderas varmt. Här kommer en jättefin film som visar den makalösa samlingen de har!

https://www.youtube.com/watch?v=Q8_TIM2rbPM

 

sm2 meeting 1952Under 2016 firar FURA 70-årsjubileum!

En av aktiviteterna blir ett distriktsmöte i Umeå. Vilket möte i ordningen det är? Ja, det har nog ingen någon koll på. Däremot så kan ni läsa ett referat från det andra SM2-meeting som som hölls i Umeå den 30-31 augusti 1952.

Det kan konstateras att man på 50-talet lade ned mer arbete för att göra mötet till en riktig fest för alla deltagare inkl. XYL. Mötet och kvällens fest hölls på Hotell Margareta (nu STF vandrarhem). Lunchen däremot intogs på Sävargården, fint värre!

Klippet är från QTC nr 12 1952 och bilderna nedan från samma tidsepok.

hotell margareta
Hotell Margareta - Där mötet hölls

savargården
Sävargården -

Vid demonstrationen av rävjakten så tror jag att SM2DXH/Kurt agerade "rävjaktsunge". Något som Kurt kanske kan bekräfta? Sen var det motionen om att ålder för C-hams som skulle ändras. Det tog dryga tio år innan ändringen kunde genomföras.

Vi har ju i vår klubblokal en historisk skatt med gamla tidskrifter från långt tillbaka. Detta är QTC nr 12 1952, en artikel om ett DL2-höstmöte anordnat av FURA. Det var både dans och middag och trevligheter! Tyvärr är det väl ingen levande idag som var med den gången... 

SM2möte1952

Här kommer en repris på SVT-programmet "Svartvitt" berättas om Ragnar som, när han gått i pension, köpte den arbetsplats, som han hade i 39 år. Orlunda ligger på Östgötaslätten. Här fanns en gång en Motalas långvågssändare. Därifrån sändes program 1 ut runt hela Europa. 1987 sprängdes 3 av de 5 masterna och 1991 stängdes stationen. Ragnar Gustafsson fick vid millennieskiftet möjligheten att köpa den väldiga bunkern. En bunker som mäter 70 gånger 70 meter och har 1,5 m tjocka väggar.

Läs mer om Motala och Orlunda på Wikipedia 

I videon "The Lost Decade" tittar Gary Halverson WA9MZU på sändare före 2:a världskriget från Collins Radio Company.

.

telefunken-e1501
På sidan http://www.armyradio.ch/index-e.htm kan man gotta sig en stund i bland sändare, mottagare och annat intressant. Allt i högsta klass från välkända tillverkare som  AEG Telefunken, Collins, Racal, Rohde & Schwarz, Watkins Johnson, Siemens m.fl.

Flera av er har säkert sett Evert Trydings hemsida tidigare. På hemsidan http://trd.se finns bilder och lite kommentarer på samtliga fartyg som han varit mönstrad på. och även hans erfarenheter från flottan. Det finns några besättningslistor och några inspelningar av telegrafi. En del info om radioutrustningar finns och kommer förhoppningsvis öka.

Nu en favorit i repris. Artikeln publicerades första gången 7 januari 2008. Det är en underbar video av F2FO, Claude Paillard. Han visar sin egen tillverkning av en Triod (radiorör) på hantverksmässig nivå, av händer med mycket erfarenhet och kärlek. Det är fascinerade att följa alla momenten under tillverkningen av röret.

Se mer om rör och F2FO på hans hemsida: http://paillard.claude.free.fr/

enigma uvb76 200pxFrån ett rostigt antenntorn i en skog norr om Moskva, sänder en mystisk kortvågsstation på 4625 kHz dag och natt. För åtminstone ett decennium fram till 1992, sändes det nästan ingenting förutom pip. Efter det sändes "surrande" toner, i allmänhet mellan 21 och 34 varje minut. Varje "surr" varar ungefär en sekund. Signalen sas komma från en voyenni Gorodok (mini militärstad) nära byn Povarovo. Mycket sällan, kanske en gång varannan vecka, bröts monotonin av en manlig röst som reciterade korta sekvenser av siffror och ord, ofta strängar i form av ryska namn: " Anna, Nikolai, Ivan, Tatyana, Roman" Men resten av samtalstiden fylldes av en stadig, nästan irriterande, serie av oförklarliga toner.

Den som vill läsa mer om denna station, som ännu idag sänder kan läsa en lång artikel från Wired (på engelska, använd Google Översätt) med fakta och spekulationer. Det finns även en intressant sida http://priyom.org som handlar om dessa nummerstationer. På adressen http://priyom.org/number-stations/slavic/s28/2011.aspx finns samlat över 200 meddelanden från UVB-76 som den beskrivna stationen heter bland "signaljägarna".

sm2yip kwea receiverBilden kommer från Ynge SM2YIP och är publicerad i gruppen Radio and Antennas på "Fejan". Ett tidstypiskt foto i svart-vitt från en gammal DX-are som liksom många andra lyssnare blev radioamatörer.

Mottagaren är en Telefunken Kw.E.a, (Kurtswellen-Empfänger Anton). En WW II mottagare för tyska Wehrmacht med 5 bandområden mellan 980 - 10.200 kHz. Mer info om Kw.E.a finns på http://www.agder.net/la8ak/22b.htm.

motala-radions huvudstad 200pxLite radionostalgi från filmarkivet.se

Spelfilmen "Motala - radions huvudstad", är en slags industri- eller reklamfilm i fiktiv form. Med filmens hjälp berättade man på ett internmedialt sätt om tekniken kring radiomediet, med förhoppningen att via den vita duken sälja fler radioapparater från Luxor Radio.

Först lite Motalamiljöer, sen 7 min in på filmen börjar det radionostalgiska inslaget.

filmarkivet

Inte en radiorelaterad artikel! Men har du inte upptäckt Filmarkivet.se så kan det nog vara en källa till nostalgi. Kanske också till eftertanke på hur fort utvecklingen har gått under det senaste decenniet.

På filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt. Främst är det kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle.

Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket.

15 minuter tysk amatörnostalgi. Även om det mesta är på det germanska språket så ger bilderna säkert många minnen från ett decennium som många äldre amatörer säkert minns med nostalgi.  Många fina  hembyggen kan ses på denna film från 1955.
Filmen kan nu bara ses på Youtubelänken https://www.youtube.com/watch?v=kiDrNIEhi0w

 

sm2bld med r1155Här kommer ett liten hälsning från Björn Brant SM4BLD.

De flesta känner säkert igen Björn som SM2:a och FURA-medlem under stora delar av 70- och 80-talet.

Björn har letat bland gamla s/v-negativ. Hittade detta som är taget i källaren (radiorummet) på V.Tv.G 9 i Hallsberg. Förutom Björn syns en R-1155 mottagare och en konverter RF24. Båda krigssurplus. Det blev c:a 100 länder konfirmerade med QSL innan sändningar med den egna signalen SM4BLD startade. Björn är sedan några år friherre och bor numera i Askersund.

bulbcollectorRadioamatörer kan nog i de flesta fall räknas in i som en grupp samlare av diverse prylar. Många som uppnått en mogon ålder har troligvis en junkbox fylld med rör av allehanda slag. Glödlampor har nog knappast några samlat på genom åren. Men som tur är finns det samlare som räddat en del av glödlampans historia.

På hemsidan Bulbcollector.com inbjuds besökarna att titta i ett galleri som innehåller över 600 bilder av hemsideskaparens personliga samling. Beskrivningar följer de flesta bilder. Det finns en hel del annat kring lampor att bläddra genom. Ladda ner gamla belysningskataloger, tidiga historiska böcker om belysning samt ett stort sortiment andra dokument som görs tillgängliga via denna webbplats. Slutligen en personlig reflektion. Var det bättre förr? Knappt en enda av alla dessa lampor orsakade störningar för radioamatörer!

WLAN, Bluetooth, mobiltelefoni och militära kommunikationssystem använder sig av sk "spread spectrum" -teknik dels för att förhindra avlyssning, men också för att "smeta ut" en störning från en kanal. Man får ett starkare störskydd och en robustare, säkrare överföring av sin information.
Det började med att fjärrstyra självspelande pianon och andra instrument. Men något överraskande är vilka som ligger bakom uppfinningen:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarr   
http://en.wikipedia.org/wiki/Hedy_Lamarr (mer info på engelska)

Här är en nostalgivideo om amatörradio som nyligen publicerats på Youtube. Det är ett gammalt inslag från TV-programmet FRITID där vi får se Staffan Meijer SM2DQS (SK) presentera amatörradio. Det dyker upp en bekant klubbstuga och kända ansikten från SK2AU.

dooen antenna hatNär det gäller radiovågor över stora avstånd, då är Dooen sändarens antenn av världsklass. 201 meter hög, med en 19 meter bred kapacitiv "top hat", står 3WV masten i västra Victoria, ut i det stora platta landskapet som sträcker ut sig under den.

Antennen firade 75 år av tjänst under senaste World Radio Day. Det måste ha varit ett stort företag 1936 att bygga upp det, eftersom man inte ens hade hört talas om de hjälpmedel och kranar som finns idag.

Radiostation på 594 kHz AM har hörts så långt som Kanada, Japan och Sydafrika. En häpnadsväckande räckvidd med hjälp av den särskiljande kapacitiva "hatten" och en låg frekvens av AM-bandet. Antennen var en framgång och den första i sitt slag i Australien och fungerade som en prototyp för andra installationer.

"Det var den första solid-state 50 kW radiosändare som ABC installerade, och en testplattform för anläggningar i resten av landet", säger Tim Hughes, Transmission koordinator för ABC Victoria

Titta på en 3 minuters video om 3WV masten

Sida 1 av 8

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top