Klubbaktiviteter

Deltagarna vid jubileumsmiddagen serverades en välsmakande trerätters måltid med god dryck därtill. Kvällens program var enkelt. SM2BJS, Bertil som varit medlem många år berättade om klubbens start, tidiga år och utvecklingen allt eftersom. Han var för visso inte medlem i föreningen 1946, men duktig på Furas historia. Speciellt de yngre medlemmarna fick bra inblick i föreningens utveckling genom tiderna.

Blommor tilldelades några medlemmar som genom åren på olika sätt bidragit till föreningens utveckling och med sitt arbete gjort Fura känt inom amatörradions värld. Att belysa i sammanhanget är det arbete många medlemmar gjort av teknisk art. repeatrar, radiofyrar, radiostationer och slutsteg, etc. och alla antenner som föreningen har. Ett värdefullt arbete som bidrar till klubbverksamheten.

Ett stort tack till alla som var med och gjorde kvällen minnesvärd, och ett speciellt tack till de som hjälpte till med göromål. Allt från förberedelser och ordnande av olika slag till servering och kökshandräckning.

Läs mer...

Drygt 30 medlemmar deltog vid Furas vårterminsavslutning denna fina torsdagskväll. Många har saknat samvaron i klubblokalen under pandemin. Nu hoppas vi på bättre förutsättningar att i höst kunna träffas i klubblokalen, köra radio och diskutera teknik. 

Läs mer...

Den rådande pandemin gör att klubben besöks i mindre utsträckning. Men det pågår ändå en del jobb med teknik och annat. Några besökare dyker upp då och då och tar del av resonemang och fika.

I syfte att ge utrymme för fler möjligheter att köra radio med klubbens HF-station/Flexradio pågår sedan en tid en hel del jobb. Det är några av medlemmarna i teknikgruppen som fixar. Det är mycket arbete som aldrig syns. Logistik/planering och förberedelser inför genomförande av antennarbete etc.

För ett par helger sedan, en fin höstdag där vädret visade sin goda sida påbörjades installation av ny antenn för 40 meter. En Moxonantenn. SM2UVU, Niklas står för konstruktionen. En rejäl antenn!

2020 11 08 SXI o UVU

Antennarbete utförs av SM2UVU/Niklas och SM2SXI/Janne.

En hel del förberedande arbete krävdes inför monteringen. Maströr skulle förlängas, rotorn skulle flyttas för att senare kunna montera befintlig 12/17 meters-beam högre upp. Därefter ska den nya 40 m. antennen på samma maströr. Återstår också att montera staglinor, flytta upp Warc och så vidare…. En heldag på taket.

2020 11 08 UVU mastarbete

En tillsynes nöjd SM2UVU/Niklas efter att masten är fälld.

De senaste stormarna skapade lite extra arbete också. Drivelementet på 80-metersantennen hade lossnat. Efter åtgärd återstår nu kontroll och test att den fungerar som den ska.

Några veckor tidigare hade SA2BLV en webbpresentation av Flexradion med antennstyrning remote. SA2RJO, Robin bistod honom med datoruppkoppling, info. mm.

2020 10 BLV RJO demo flex
Demo av Flexradio körning remote av SA2BLV/Peter och SA2RJO/Robin.

C:a 15 medlemmar var uppkopplade och tog del av Peters demonstration. Allt fungerade bra. Det gav åhörarna inblick i Flexen och remotekörning. Medlemmar ska kunna boka ”Flexen” och själva köra hemifrån. Mer detaljer om det senare.

Därefter kopplades SK3BG upp, och vi som var på Fura konverserade med det gänget ett tag. Du var kul att ”köra ett webb-QSO” med dem. Tekniken är fantastisk!

Stort tack till teknikgruppen, SM2UVU Niklas, SM2SXI Jan, SA2KNG Daniel, SA2RJO Robin samt SA2BLV Peter för deras arbete för klubben. Takarbetet återupptas så fort tid och vädret tillåter.

Text och bilder: SM2OAE och SA2KNG
73 de SM2OAE

SXI åtgärdar kablageI lördags var det planerat för takarbete… Antenn skulle bytas, en annan demonteras, översyn av antennparken samt framdragning av kablage för satellitprojekt, mm. Typ en heldag på taket för teknikgruppen, med flera.

 Tyvärr var inte takarbetet genomförbart på grund av byggnadsarbete i fastigheten. Däremot blev det en hel del annat gjort. SM2SXI, Jan förbättrade kablaget till taket med förankring av kablar som lite provisoriskt dragits. I minstalaget med ”slacka” för att få det bra. Förbättring i alla fall…. Därefter flyttades en del böcker till bibliotekshyllor. Mer överskådligt…

 SM2UVU, Niklas och jag gjorde en stor insats med att rensa bort gammalt, trasigt  och uttjänt mtrl. Monterade konsoler till antenner och antennkabel för att få bättre översikt på vad som finns. En efterlängtad åtgärd. SA2BLV, Peter bidrog till det hela också.

 Många timmars jobb som gav resultat! Välbehövligt fika intogs…. 😊

Fortsatt arbete; Efterhand vi kan få tillgång till att ta oss upp på taket återstår en hel del jobb där. Förhoppningsvis kommer lämpligt väder om någon vecka eller så och möjlighet för teknikgruppen m.fl. att ta hand om göromålen med antenner etc.

Stort tack alla som deltog vid lördagens arbete!

Text och bild: SM2OAE, Thomas

2019 Lilla julafton 1

2019 Lilla Julafton 2
Glada grabbar... SM2OKD, SM2FQB, SM2UVU och SM2WLS

Trots uteblivna Smörstjärnor på brödfatet så var stämningen på hög nivå. Mycket prat å resonemang….

Årets lilla julafton var som vanligt välbesökt. 34 medlemmar inmundigade gott fikabröd, knäck å tomteskum. Evenemanget började förstås med glögg som värmde gott. Sedvanligt lotteri med julskinka och choklad bland vinsterna.

 Stort tack till alla som hjälpte till med div. göromål denna kväll, och till Mats-Olas XYL, Birgitta som kokat mycket god knäck speciellt för denna kväll!

 Önskar alla god fortsättning på december!
73 de SM2OAE/Thomas
Ordförande FURA

Det var många bud igång var FURAs traditionella korvgillningsavslut skulle vara. Via Omberget i Holmsund och en kennelklubb i Ersmark ’landade’ grillen så småningom utanför ingången till FURA på Umedalen! Nära 30 FURA-medlemmar kom och njöt av goda korvar (vuxenkorv och barnkorv) väl mörkgrillade av Robin SA2RJO och Björn SM2GSR (som åtminstone snittade korven). Gott kaffe och 150 ohmare till! Knegge SA2KNG visade den nya riggen FlexRadio 6300 nere i källaren!

Trevlig kväll och NOTERA ATT FURA KOMMER ATT HÅLLA ÖPPET TORSDAGSKVÄLLAR I SOMMAR!

Copy of 2019 06 13 18.44.04Copy of 2019 06 13 18.59.47

Copy of 2019 06 13 19.17.33

Torsdag 28/2 visade Peder SM2SUM sin FLEXRADIO 6600 Maestro på klubben. Han visade och beskrev lite av stationens för och nackdelar och de som ville fick också pröva på att känna på stationens rattar och knappar. Han beskrev lite av hur han fjärrstyr sin station i sommarstugan samt visade lite exempel på utrustning för detta. Även Olle SM2DCU visade via dator hur han kunde lyssna på en liten SDR-mottagare som han har hemma hos sig.
Vi var drygt ett tjugotal som lyssnade med stora ögon och skarp nyfikenhet.

PederSM2SUM

Torsdag 28/2 visade Peder SM2SUM sin FLEXRADIO 6600 Maestro på klubben. Han visade och beskrev lite av stationens för och nackdelar och de som ville fick också pröva på att känna på stationens rattar och knappar. Han beskrev lite av hur han fjärrstyr sin station i sommarstugan samt visade lite exempel på utrustning för detta. Även Olle SM2DCU visade via dator hur han kunde lyssna på en liten SDR-mottagare som han har hemma hos sig.
Vi var drygt ett tjugotal som lyssnade med stora ögon och skarp nyfikenhet.

PederSM2SUM

Vid lördagens (2/2) uppdrag med rallysamband, säkerhet och tidsrapportering för Plåtrallyt deltog drygt ett par handfull av FURAs medlemmar. Tre gubbar vid sambandscentralen/tävlingsledningen och övriga vid start och mål ute på specialsträckorna.
Lite snöfall och blåst till en början, men efter hand mojnade det. En härlig vinterdag i rallyskogen, dock ingen sol denna gång.
Kaffe med tilltugg smakade bra efter sambandsplatsen var etablera med högantenn, å resonemang med övriga funktionärer. Både nya i sammanhanget och gamla rutinerade. Precis som tidigare är Furafunktionärerna behjälpliga tidtagarna med assistans och rapportering av sträcktider till HQ.
En händelserik dag för både rallyåkare som sambandsfunktionärer. ? Radiotrafiken hade ”bra flyt” .
Vid sekretariatet/HQ: Petter SA2PKA, Tomas SA2TMS samt Rune SM2EKA.
Ute vid specialsträckorna: Jan SM2SXI, Robert SA2AVR, Tomas SM2XVV, Sten SM2SXT, Per SM2MTR, Niklas SM2UVU samt Thomas SM2OAE.
Reservfunktionär denna gång var Olof SM2DCU och Rune SM2EKA.
En sak måste få framhållas och det var att Tomas TMS på 45 minuter hade skapad en ’hemsida’ som gjorde att tävlingsledningen direkt på sin dator kunde få tiderna mellan oss i sambandsrummet och tävlingsledningen! Vi hade dessutom lånat dem en handjagare så vi kunde ha kommunikation emellan. Allt beroende på att vi satt på väldigt olika ställen i Medis/HQ. Vi slapp en massa springande emellan rummen!

Rallyvy Start1 2019

Kretskortstillverkning med CNC-fräs

Torsdagen den 20/9 höll Magnus/BRJ, Tomas/TMS, Peter/BLV och Daniel/KNG presentationer/förevisningar kring kretskortstillverkning kopplat till den KiCad-kurs som Tomas/TMS hållit i.

Fura besöktes av ca 15 personer under kvällen.

Magnus/BRJs presentation finns att ladda ner från: Kretskortstillverkning_med_CNC.pdf.

Filmerna i presentationen finns på denna spellista på YouTube.

Kretskortskursen fortskrider! I afton blev det en kort genomgång av SPICE-simuleringsmöjligheterna i KiCAD, följt av en liten lödningsverkstad. Totalt fanns fem intressenter, varav två gav sig i kast med att löda på plats och resten tog med sig delar hem. För de sistnämnda finns länkar i slutet av detta inlägg till KiCAD-projektfilerna samt en PDF med själva kopplingsschemat. Men först lite bilder!

Flitens lampa lyser
Flitens lampa lyser.

Ett av korten lödda på kvällen till höger, referenskort av SA2TMS till vänster
Ett av korten lödda på kvällen till höger, referenskort av SA2TMS till vänster.

Projektfilerna finns tillgängliga på https://github.com/Tjoppen/kicad_demo. Ladda ner genom att klicka på Clone or download -> Download ZIP, eller använd Git om ni kan med det. Kopplingsschemat är kicad_demo.pdf, KiCAD-projektfilen är kicad_demo.pro.

Hör av er till mig om det är något ni undrar, jag kan svara på en hel del frågor vad gäller KiCAD. Det ska finnas en del guider på nätet, men de kan vara något förlegade då version 5 nyss kom ut. /SA2TMS

Vi (TMS, BRJ och BLV) har i sommar gjort förberedelser för en serie föreläsningar och workshops i hur man designar och tillverkar/beställer egna kretskort. Vi använder oss av KiCAD för designandet, vilket är en fri mjukvara som finns att ladda ner på http://kicad-pcb.org/ (version 5.0.0). Kortet vi gör är en enkel 40m CW-sändare med några tiotal mW uteffekt.

18/9 kl19.00 KiCAD: Medtag gärna laptop med lämplig version installerat

20/9 kl19.00 Kretskortstillverkning: etsning, fräsning eller beställa

25/9 kl19.00 Lödning och mätning

27/9 kl19.00 Lödning och mätning

Plats: Klubblokalen FURA

Ca 30 av FURAs medlemmar kom till årsmötet den 22 feb. Några färre än i fjol men kylan gjorde nog sitt. Thomas OAE förde ordförandeklubban Rune EKA sekreterarpennan. Några punkter från mötet:

  • · Olof SM2DCU lämnade styrelsen efter åtskilliga år! Per MTR kom in som ledamot 2 år efter honom.
  • · Tomas SA2TMS invald som suppleant 1 år.
  • · Ekonomin fortsatt god!
  • · Per MTR kom in i klubbmästerskapet, Mats-Ola CKR o Tomas XVV tackade för sig.
  • · Östen OKD ansvarar för QSL.
  • · Robin RJO ny bulletinuppläsare efter XVV. Anmälde sig frivilligt vilket föranledde applåd!
  • · AMPRnet-ansvarig Magnus WLS
  • · Valberedning Wille AVG o Olof DCU.

Mer kan läsas i kommande protokoll. Efter mötet avnjöts stora goda semlor! Bild: Rune EKA läser upp verksamhetsberättelsen inför andäktig skara! Foto: Thomas OAE

EKA läser verksamhetsber

Fredagskväll som hela lördagen 2-3 februari var ett drygt 20-tal FURA-medlemmar engagerade i säkerhetssamband under SM-rallyt i Vännäs. På fredagen var det ett 50 tal SM-rallybilar igång på 3 sträckor samt ytterligare 6 sträckor på lördagen. Då tillkom också 50 st i Plåt-Rallyt med fram för allt VOC-bilar (Volvo-bilar)! Så totalt ca 100 bilar var ute i skogarna! Det rapporterade mycket folk ute på sträckorna samt att förarna var saliga över de fantastiskt fina vinterrallyvägarna! Undertecknad har lite närmar fått se vilket otroligt arbete som frivilliga lagt ned senaste veckorna för att få dessa fina rallysträckor.

Vårt uppdrag att sköta säkerhetssambandet fungerade utmärkt, ingen kan säga nåt annat! Även om vi denna gång inte skulle rapportera tider så var systemet att startradio rapporterade till mellanradio resp målradio VILKA bilar som startat en utmärkt hjälp ett antal gånger när bilar saknades! Alla radiooperatörerna var 100% aktiv och svarade alltid direkt på anrop från HQ.

Stort TACK till alla radiooperatörer! Ni gjorde ett fantastiskt jobb. Speciellt ett extra tack till Petter SA2PKA som numera boende i Kalix kom ned enbart för rallysambandet och skötte HQ-jobbet utmärkt! Timo SM2CVH måste få en liten kred när han (som ovan 2m-amatör trots 60 år som ham) med våra nya låneriggar kom igång både fredag som lördag!

Följande FURA-medlemmar var engagerade i rallyt:

EKA (planering o HQ), PKA o BLV (HQ), AVR, AVU BBU BCB FDR RJO CVH GSR JDU MTR OAE SXI SXT UVU XJP XVV TMS på sträckorna. AVG, KAA, KNG, DCU var reserver som dock inte behövde hoppa in!

Bilder:SM2OAE

RallyFeb2018 1RallyFeb2018 3

 

logo footerFredag-lördag 2-3/2 kommer SM-rallyt åter tillbaka efter 11 år(!) till Vännäs. Ett stort arrangemang för en liten klubb som Vännäs Motorklubb. FURA har sedan slutet av 80-talet fått vara med som ansvarig för säkerhetssambandet. I år engagerar detta ett 25-tal av FURAs medlemmar!
Fredagseftermiddag o kväll samt hela lördagen kommer repeaterkedjan R1 R2 R5 vara ockuperad för säkerhetssambandet. Samt ett antal simplex-kanaler 145.325 till 145.450. Vi hoppas att ni som normalt använder repeatrarna respekterar detta!

Läs mer på rallyts hemsida http://www.rallyvannas.se/

Sida 1 av 10

Sök i artiklarna

Go to top