Klubbaktiviteter

SM2SUM demo Flexradio
Peder/SM2SUM demonstrerar Flexradio 6600 för Rune/SM2EKA

 

Torsdagkvällens fikavärd, Peder/SM2SUM hade för kvällen tagit med sig panelen till sin nya FlexRadio 6600 Maestro. Det var lätt att imponeras av FlexRadios nya flaggskepp. FlexRadio har tagit SDR-radio och ny teknik ytterligare ett steg framåt och därmed gjort möjligheterna till en remoteuppkoppling ännu enklare. Med Peder som ciceron var vi några som tog chansen till en upptäcktsfärd online. Vi lotsades bland alla funktioner i den lättmanövrerade touchpanelen. Kvällens hands-on gav oss en bestående "vill-ha" känsla. Grattis till en fin station Peder!   

Länkar: FlexRadio.com  -  DX-Supply FlexRadio modeller  -  Flexradio 6600 Video

Kretskortstillverkning med CNC-fräs

Torsdagen den 20/9 höll Magnus/BRJ, Tomas/TMS, Peter/BLV och Daniel/KNG presentationer/förevisningar kring kretskortstillverkning kopplat till den KiCad-kurs som Tomas/TMS hållit i.

Fura besöktes av ca 15 personer under kvällen.

Magnus/BRJs presentation finns att ladda ner från: Kretskortstillverkning_med_CNC.pdf.

Filmerna i presentationen finns på denna spellista på YouTube.

Kretskortskursen fortskrider! I afton blev det en kort genomgång av SPICE-simuleringsmöjligheterna i KiCAD, följt av en liten lödningsverkstad. Totalt fanns fem intressenter, varav två gav sig i kast med att löda på plats och resten tog med sig delar hem. För de sistnämnda finns länkar i slutet av detta inlägg till KiCAD-projektfilerna samt en PDF med själva kopplingsschemat. Men först lite bilder!

Flitens lampa lyser
Flitens lampa lyser.

Ett av korten lödda på kvällen till höger, referenskort av SA2TMS till vänster
Ett av korten lödda på kvällen till höger, referenskort av SA2TMS till vänster.

Projektfilerna finns tillgängliga på https://github.com/Tjoppen/kicad_demo. Ladda ner genom att klicka på Clone or download -> Download ZIP, eller använd Git om ni kan med det. Kopplingsschemat är kicad_demo.pdf, KiCAD-projektfilen är kicad_demo.pro.

Hör av er till mig om det är något ni undrar, jag kan svara på en hel del frågor vad gäller KiCAD. Det ska finnas en del guider på nätet, men de kan vara något förlegade då version 5 nyss kom ut. /SA2TMS

Vi (TMS, BRJ och BLV) har i sommar gjort förberedelser för en serie föreläsningar och workshops i hur man designar och tillverkar/beställer egna kretskort. Vi använder oss av KiCAD för designandet, vilket är en fri mjukvara som finns att ladda ner på http://kicad-pcb.org/ (version 5.0.0). Kortet vi gör är en enkel 40m CW-sändare med några tiotal mW uteffekt.

18/9 kl19.00 KiCAD: Medtag gärna laptop med lämplig version installerat

20/9 kl19.00 Kretskortstillverkning: etsning, fräsning eller beställa

25/9 kl19.00 Lödning och mätning

27/9 kl19.00 Lödning och mätning

Plats: Klubblokalen FURA

Ca 30 av FURAs medlemmar kom till årsmötet den 22 feb. Några färre än i fjol men kylan gjorde nog sitt. Thomas OAE förde ordförandeklubban Rune EKA sekreterarpennan. Några punkter från mötet:

  • · Olof SM2DCU lämnade styrelsen efter åtskilliga år! Per MTR kom in som ledamot 2 år efter honom.
  • · Tomas SA2TMS invald som suppleant 1 år.
  • · Ekonomin fortsatt god!
  • · Per MTR kom in i klubbmästerskapet, Mats-Ola CKR o Tomas XVV tackade för sig.
  • · Östen OKD ansvarar för QSL.
  • · Robin RJO ny bulletinuppläsare efter XVV. Anmälde sig frivilligt vilket föranledde applåd!
  • · AMPRnet-ansvarig Magnus WLS
  • · Valberedning Wille AVG o Olof DCU.

Mer kan läsas i kommande protokoll. Efter mötet avnjöts stora goda semlor! Bild: Rune EKA läser upp verksamhetsberättelsen inför andäktig skara! Foto: Thomas OAE

EKA läser verksamhetsber

Fredagskväll som hela lördagen 2-3 februari var ett drygt 20-tal FURA-medlemmar engagerade i säkerhetssamband under SM-rallyt i Vännäs. På fredagen var det ett 50 tal SM-rallybilar igång på 3 sträckor samt ytterligare 6 sträckor på lördagen. Då tillkom också 50 st i Plåt-Rallyt med fram för allt VOC-bilar (Volvo-bilar)! Så totalt ca 100 bilar var ute i skogarna! Det rapporterade mycket folk ute på sträckorna samt att förarna var saliga över de fantastiskt fina vinterrallyvägarna! Undertecknad har lite närmar fått se vilket otroligt arbete som frivilliga lagt ned senaste veckorna för att få dessa fina rallysträckor.

Vårt uppdrag att sköta säkerhetssambandet fungerade utmärkt, ingen kan säga nåt annat! Även om vi denna gång inte skulle rapportera tider så var systemet att startradio rapporterade till mellanradio resp målradio VILKA bilar som startat en utmärkt hjälp ett antal gånger när bilar saknades! Alla radiooperatörerna var 100% aktiv och svarade alltid direkt på anrop från HQ.

Stort TACK till alla radiooperatörer! Ni gjorde ett fantastiskt jobb. Speciellt ett extra tack till Petter SA2PKA som numera boende i Kalix kom ned enbart för rallysambandet och skötte HQ-jobbet utmärkt! Timo SM2CVH måste få en liten kred när han (som ovan 2m-amatör trots 60 år som ham) med våra nya låneriggar kom igång både fredag som lördag!

Följande FURA-medlemmar var engagerade i rallyt:

EKA (planering o HQ), PKA o BLV (HQ), AVR, AVU BBU BCB FDR RJO CVH GSR JDU MTR OAE SXI SXT UVU XJP XVV TMS på sträckorna. AVG, KAA, KNG, DCU var reserver som dock inte behövde hoppa in!

Bilder:SM2OAE

RallyFeb2018 1RallyFeb2018 3

 

logo footerFredag-lördag 2-3/2 kommer SM-rallyt åter tillbaka efter 11 år(!) till Vännäs. Ett stort arrangemang för en liten klubb som Vännäs Motorklubb. FURA har sedan slutet av 80-talet fått vara med som ansvarig för säkerhetssambandet. I år engagerar detta ett 25-tal av FURAs medlemmar!
Fredagseftermiddag o kväll samt hela lördagen kommer repeaterkedjan R1 R2 R5 vara ockuperad för säkerhetssambandet. Samt ett antal simplex-kanaler 145.325 till 145.450. Vi hoppas att ni som normalt använder repeatrarna respekterar detta!

Läs mer på rallyts hemsida http://www.rallyvannas.se/

FURA har införskaffat 2 st mobilriggar för utlåning vid Rallysambanden. Det är en Alinco DR-135 för 2 m samt Alinco DR-635 för 2/70. Rune SM2EKA, sambandsansvarig i FURA har skaffat väskor samt magnetfotsantenner samt adaptrar för anslutning till 12V. Riggarna är också programmerade för aktuella repeatrar och direktfrekvenser. Dessa riggar kan (mellan våra sambandsuppdrag) eventuellt få disponeras av någon som nyligen tagit certifikat men ej kommit igång!
Lådorna/riggarna visas upp tisdag den 30/1 på klubben i samband (!) med att Rune SM2EKA går igenom kommande rallysamband!

DR 135 550px     DR 635 550px  
De två väskorna med Alinco DR-135 respektive Alinco DR-635 klara för sambandsuppdrag.

CW-kursen under ledning av Per SM2MTR drar igång igen efter helgerna!

TORSDAG 11 januari kl 1900!

NYA intresserade välkomna!

CW nyckel

westerbottensbryggeri vinjettobilder
Förra torsdagen fick vår förening möjlighet att besöka Westerbottens bryggeri i Sävar.


fura wb bryggeri anders och thomas 250pxVi fick till att börja med information om hur idén uppstod, sedan hur idén tog fäste i verkligheten, hur verkligheten nära nog släckte deras brinnande intresse att etablera ett bryggeri, hur intresset trots motgångarna vann kampen och till sist visades det i drift varande bryggeriet som fått goda vitsord.

Det är väl inte helt ovanligt att en grupp killar funderar på hur man kan brygga eget öl, nästan lika vanligt är att man efter ett antal mer eller mindre lyckade försök konstaterar att mödan med marginal överstiger den slutliga produktens affektion, också med tanke på att ”köpe-öl” trots allt egentligen inte är varken dåligt eller särskilt kostbart.

Med detta sagt som inledning kan konstateras att killarna i det här gänget inte lät sig avskräckas. Man gjorde många, många seriösa experiment för att finna en väg till en reproducerbar dryck av god kvalitet vilket så småningom resulterade i den kunskap man sökte härvidlag.

Läs mer: Studiebesök: Westerbottens bryggeri

Många (minst 25 st) Furamedlemar hade sökt sig till klubben i torsdags (28 sep).

Magnus, SA2BRJ började med info.om AMPRnet om olika användningsområden som där finns och möjligheter för våra klubb att ta del av. Outtömligt!

Därefter berättade Peter, SA2BLV om sitt deltagande i egenskap av ungdomsledare vid sommarens YOTA i London. Han visade bilder och berättade om allehanda aktiviteter ungdomarna var med om. Sverige representerades av två ganska nyblivna radioamatörer samt Peter. Intressanta dagar för ungdomar från ett flertal länder som fick möjlighet att köra radio, och förstås lära känna varandra i ett London som tidvis bjöd på regn. Radiopejlorienteringen genomfördes i ortstypiskt väder…. Regn…. hi!

När fikat var avklarat fortsatte CW-kursen med del 3. Per, SM2MTR leder cw-gänget. KUL!

medlemmar

BLV

BRJ

I juni fick vi förfrågan att åter hjälpa Umeå Automobilklubb och Vännäsmotorklubb med säkerhetssamband i rallyt i Sävar (Umenatta) den 19 augusti. Sträckorna var samma som i fjol (2*2) men man körde i motsatt riktning. Vi hade upplevt problem med att nå i första hand repeatern på R5 så vi var några som redan på torsdagskvällen den 17:e satte upp antenn på idrottsplatsen i Sävar på ett ställe med bättre insignal. Tyvärr var det en hel del störningar från själva huset. Därefter åkte vi med två bilar (EKA+BLV samt OAE+MTR) runt rallysträckorna vilket blev ett litet annorlunda kvällsäventyr!!

På lördagen tillkom Petter PKA samt Sten SXT. Det visade sig då att vi kunde faktiskt nå alla via direkten på 145.550 vilket förenklade det hela. BLV o PKA skötte HQ medan vi övriga var ute i skogen. Åter ett lyckat samband! 

Eftersom det inte krävdes så många bilar så ställde i stort samma gäng upp igen som i fjol. Tyvärr krockar rallyt med SK2AUs auktion vilket är lite synd.

 Några bilder från OAE o EKA. Visar bl a största störkällan, en 'bongotrumma' från Södertälje!!

 

Fikapausvy

Storsta storkallan

Simon stenbro

I år prickades en fin försommarkväll (torsdag 15/6) in för FURAs traditionella avslutning. Josefin SA2RMJ och Thomas SM2OAE såg till att det fanns gott om korvar och Björn SM2GSR skötte grillningen med den äran! Frank SA2FDR och Daniel SA2KNG hade med sig en magnetisk loop som det mättes på och även sändes på! Tror det fick ett QSO via JT65! Rickard SM2RIX och Rune SM2EKA hade tagit med sig lite prylar till försäljning! Rickards kablar gick åt som smör….hi.

En trevlig kväll där vi kunde räkna ihop MINST 40 st, alltså över en tredjedel av FURAs medlemmar. Kul! Många satt kvar ute en stund in på kvällen i det ljumma vädret!

TREVLIG SOMMAR önskar vi alla!

Avslu72017 1

Avslu72017 2

Årets PlåtRally i Vännäs gick av stapeln under lördagen den 18/2. Åter fick FURA ansvaret för säkerhetssambandet med tidsrapportering. Allt flöt i stort utan några som helst missöden. Fram för  allt att inga olyckor skedde. Trafiken gick på repeatrarna samt på direkten vid något tillfälle.

Platrallyt 2017 BLV PKA EKA
"På spåret" operatörer för SK2ZA HQ var Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Rune SM2EKA

Följande skall ha ett stort tack för att även ännu en gång ställde upp för FURA:

Peter SA2BLV, Petter SA2PKA och Rune SM2EKA på HQt Medborgarhuset i Vännäs. Ute på sträckorna: Ingemar SA2AVU, Sten SM2SXT, Björn SM2GSR, Robert SA2AVR, Per SM2MTR, Tomas SA2TMS, Thomas SM2OAE, Frank SA2FDR, Daniel SA2KNG och Niklas SM2UVU.

Reserver var Kurt SM2WTY, Olof SM2DCU, Olof SA2KAA och Peter SM2XJP!

Stort jättetack från Vännäs Motorklubb framfördes när vi packade ihop! Bilder kommer att komma senare i bl a FURA-bladet.

Josefin, SA2RMJ hade dagen till ära bakat gott fika med stilfull design. Kul! 
Klubbvärdar med allt vad de gör är ett trivsamt inslag varje tisdag och torsdagskväll. En efterlängtad stund för klubbens besökare. 
Certifikatkursen fortskrider. Kvällens delmoment handlade om OP-förstärkaren. Lite teori om olika kopplingar, funktion och egenskaper. Därefter PTS övningsfrågor. Avbrott med fika vid 20-tiden….

AllaHjärtanfika 3
AllaHjärtanfika 2
AllaHjärtanfika 1

Sida 1 av 10

Sök i artiklarna

Go to top
FURA använder cookies för att vår hemsida skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se
Om våra Cookies JA Godkänner NEJ