Bland alla radioamatörer som åker jorden runt i jobbet och försöker  att aktivera olika mer eller mindre exotiska platser eller enbart åker för att köra radio är förutsättningarna ganska olika. En del åker charterflyg och tar in på hotell eller hyr bungalow med alla tänkbara  bekvämligheter. Andra resesätt och inkvarteringar förekommer såklart också. Då har det knappt börjat för andra som åker dit där det förutom dåligt väder saknas alla bekvämligheter såsom bostad elektricitet telefon vatten mat och inte finns några andra människor.  Destinationen ofta avlägsen och resan i sig är i regel ett äventyr bara den.

Här är några som fraktar dom som åker mycket längre än samhällets sista utpost.

M/S MARION DUFRESNE

ms marion dufresne

Forsknings och vetenskapsfartyget Marion Dufresne är 121 m lång bredden är 25 meter och fartyget är på ca 4900 ton dödvikt. Genomsnittsfarten är 11 knop. Fartyget är franskt och hemmahamnen Port aux Francais på Kerguelen men man utgår oftast från St Denis på Reunion island eller Port Louis på Mauritius. Fartyget sjösattes 1995 och är mycket välrustat bla. för att kunna samla  ihop bottensediment på 60 meters djup. Ombord finns också en fullt utrustad operationssal. Givetvis har man även helikopter. Fartyget sköter fyra gånger om året alla leveranser till dom franska forskningsstationerna  Alfred Faure på Crozet Island, Port aux Francais på Kerguelen Island och Martin de Vivies på Amsterdam Island. Med på resorna bland alla forskare och vetenskapsmän finns också ibland radioamatörer eller dxpeditioner. Förutom till alla franska öar på södra halvklotet fraktade man bla den stora påkostade expeditionen VK0IR till Heard island 1997 som hade 35 ton utrustning och även den kommande Heard-expeditionen 2014 är inbokad.

M/S BRAVEHEART

ms braveheart

M/S BRAVEHEART  har en längd av 39 meter och plats för 12 passengers i 2 bäddars luftkonditionerade hytter. Besättningen är normalt 5 man. Fartyget är

utrustat med helikopterdäck. Räckvidden  är för ca  33 dygns resa. Kapten och ägare är Nigel Jolly.  Hemmahamn  är Palmerston Nya Zealand.

Många är dom dxpeditioner som fraktats genom åren.

Några exempel:

Från Wellington på Nya Zeeland utgick Zl9CI  mot Campell 1999.
Från Mangareva i Franska Polynesien utgick VP6DX till Ducie 2008
Från Ushuaia som är huvudstad i den argentinska provinsen Eldslandet och en av världens sydligast belägna städer reste VP8ORK till South Orkney 2011.

Man kan kanske räkna med att fartygets nästa trip blir till Campell med ZL9HR i november och det blir en annan historia.

Vi hörs på banden

sm2sum