Som vanligt är konditionerna på kortvåg inte så bra sommartid, så lite fina och långväga sporadiska E-öppningar på 10 och 6 m sitter ju alltid fint.

Jag skrev förra året att sommaren 2011 varit den sämsta sedan 50 mhz släpptes fritt i södra Sm2. Tycker att 2012 varit ännu sämre. Det har varit några små öppningar mot Usa och Karibien samt för tredje året i rad en rejäl anstormning av japaner och i år även sydkoreaner på 6 meter. Allt var dock avklarat på 2-3 dagar i slutet av juni.

W6JKV som förra sommaren körde från PJ7 Sint Maarten var i år på FJ St Barthelemy och hördes sporadiskt och svagt under en vecka. TK Sardinien som inte haft tillstånd på 50 mhz tidigare luftades av några stationer och det visar sig nog senare om dom hade giltig licens ! Hjälporganisationen Sov.Mil.Order of Malta var aktiva på 6-160 meter i början av juli som 1A0C och var hör-och-körbara på många band inklusive 6 meter. Sommarens längsta kontakt på 6 m blev 9Y4D från Trinidad &Tobago med drygt 8500 km.

sm2sum japanqsl

Så här kan det se ut veckan efter man kört 100 japanska stationer på 6 m.

Det har ju varit en hel del aktivitet på 50 mhz och för dom som samlar på rutor har det dykt upp en del nytt såklart. Undertecknad körde 6 meters-testen i juli och fick 92 olika rutor i loggen och det är ju personligt rekord förstås även om rutor inte är min grej.

Det har varit en sommar med stora soleruptioner och efterföljande norrsken och 50 mhz har varit fyllda med väsande signaler, men dom flesta var gamla bekanta och fanns i loggen tidigare. För mig är säsongens korta sejour på 6 meter över och nu ser jag fram mot lite öppningar på andra band och kanske lite helt andra aktiviteter.

Vi hörs på banden

Sm2sum