Här kommer avslutningen dag 3 med Portabeltesten från Gunnars/SM2JCG nyss genomförda fyrhelg.  Första och andra delen hittar du >>här!           

Dag tre ute på Holmön började strax efter 04.00 med att jag vaknade av att regnet smattrade mot plåttaket och vågorna dundrade in mot hamnpiren. Lagomt lustigt väder att köra portabeltest om några timmar från baksidan av Båtmuseet och dessutom utomhus i en trädgårdsmöbel. När det ljusnat hade det dock slutat att regna och jag tog mig en promenad till platsen för mitt portabelkörande. Då insåg jag att med lite tur och med rätt storlek på bilen borde det gå att ha bilen inne på gården och vara helt skyddat av eventuellt busväder

Det gick alldeles förträffligt att ha bilen som stationsplats och eftersom jag redan första dagen dragit upp min longwire högt upp till över fönsterraden i Båken inne på gården. Det var bara att koppla upp sig mot "svarta lådan" och börja ropa CQ. Mycket trevlig test med många kontakter och utmärkta möjligheter att helt utan SWR stämma av på 40 och 80 m banden.

Portabeltesten var ju slut vid 13.00 och sen slappade jag en stund laddade in med mat och kaffe och drog ut till Berguddens fyr igen för de avslutande timmarna av fyrtesten - trodde jag!

När jag kom ut till fyren hade vinden ökat ytterligare (12 m/s NV enligt den trevliga guiden av fyren). Så jag körde tätt intill fyren och kopplade fast mig vid bandkabeln till 2x 19 m inverterad dipol som hängde kvar sen lördagskvällen. Nu var det tämligen stendött på 80 men 40 och 20 var full av "fyrkörare" som ropade CQ från hela Europa. Jag började ropa :"CQ,CQ SK2AT/ Berguddens Ligthouse in northern part of Sweden" Några tyskar och engelsmän hörde och svarade men mest fick jag inget svar. Jamen jag hörde ju så bra...59 på de flesta signaler....?

Jag kopplade om från SWR till Power out på min 706 och då såg jag att jag inte hade mycket till uteffekt. Fyra timmar intensivt portabelkörande under förmiddan hade nog tagit det bästa ur mitt batteri. Efter ytterligare några CQ plockade jag ner min antenn, plockade ut kylväskan och satte mig i lä för vandarahemmet (gamla fyrvaktarbostaden) och satt där en stund i solen och sensommarvärmen och summerade ännu en fin dag ute på Holmön. När jag kom tillbaka till färjeläget vid Byviken var  "Öfararen" just på väg ut ur hamnen och som synes blev det säker en gropig färd de 10 km över till Norrfjärden. Jag var glad att jag skulle få ännu en natt i min sköna säng på Båtmuseet.

sm2jcg holmon 2012 33 sm2jcg holmon 2012 32 sm2jcg holmon 2012 31
Visar övre fästpunkten för min antenn uppe i den övre fönsterraden i Båken. Longwiren mellan bilen och Båken. Längden på antennen är 46 m. Den skall förlängas till nästa gång.

Min egentillverkade balun "Svarta lådan" som gör det möjligt att stämma av longwiren till perfekt SWR.

sm2jcg holmon 2012 36 sm2jcg holmon 2012 36sm2jcg holmon 2012 37 sm2jcg holmon 2012 38
Min dipolantenn nyss nedplockat och "förpackad" med buntband så att den enkelt kan plockas fram vid nästa tillfälle till Radiokörande.  Utsikten från fikaplatsen  strax innan jag åkte från Bergudden. Strålande sol hela dagen men hård NV, 12 m/s gjorde att jag sökte mig i lä. "Öfararen" på väg ut ur hamnen i Byviken mot Norrfjärden på fastlandet