Gunnar/SM2JCG aktiverade traditionsenligt Berguddens fyr på Holmön under årets fyrhelg. Han har delat med sig lite bilder och kommentarer. Som vanligt går det att klicka på bilderna för stor bild.

sm2jcg holmon 2012 1 sm2jcg holmon 2012 2 sm2jcg holmon 2012 3

Fredagsmorgon 07.45. Holmöfärjan kommer från Holmön och kl 08.00 återvänder den med SM2JCG över ett spegelblankt Kvarken.

Här har jag just anlänt till Berguddens fyr och som synes består kalasvädret. "Ett skott eld!" Här ska jag just skjuta första skottet över den plåtbeklädda fyrkupolen.
sm2jcg holmon 2012 4 sm2jcg holmon 2012 5 sm2jcg holmon 2012 6
Visar att skottet lyckades och Longwiren på 46 meter är på plats. Jag förankrade den i bordet med en ögla.

Övrig utrustning: "svarta lådan" med balunen,AH-4:an, 706:an,Batteri 12v/18Ah, loggblad m.m. Lägg märke till 2m antennen med sidavbitaren som jordplan.
Det blev nu inte som jag tänkt med att ha antenntråden tätt inpå fyrljuset ute på plattformen. Störningar från fyrljuset gjorde att jag tog ner den efter test och beslöt att sätta upp egengjorda dipolen.

sm2jcg holmon 2012 8 sm2jcg holmon 2012 7 sm2jcg holmon 2012 9
Efter ytterligare ett skott med slangbellan/spinnrullen/fotostativet , så var dipolen på plats och hängde perfekt inverterad som jag beräknat. Förankring av benen på min inverterade dipol.
Lördagmorgon 08.00. Jag börjar ropa: "CQ Lighthouse SK2AT / Berguddens fyr in the northern part of Sweden".Bredvid mig sitter ett par och dricker morgonkaffe efter en stund skjuter frun över en stor mugg kaffe och två pepparkakor....
   
Dag 2 vid Holmön: Efter några timmar med fyrkörningen sittande direkt på marken blev det både obekvämt och kyligt eftersom vinden ökade och allt mer drog över på NV och då var det slut med att sitta i lä. Jag parkerade min lilla GOLF tätt intill fyren, drog in bandkabeln genom sidorutan och hade plötsligt den bästa tänkbara plats att köra fyrtesten ifrån. Dragfritt och bekvämt och med fin utsikt över ett alltmer blåsigt Kvarken. Framemot 17.00 tiden drog det upp ett åskväder över inlandet som gav mycket besvärande störningar och då plockade jag ihop och drog mot färjelägret Byviken.
 sm2jcg holmon 2012 10  sm2jcg holmon 2012  11  sm2jcg holmon 2012  13
Min bil parkerad vid fyrtesten. Fram på dagen blev det visning av fyren men ingen hade några synpunkter på parkeringen när de hörde vad jag sysslade med.  Visar mitt förnämliga QTH i bilen med radiobordet, stationen och allt jag kunde behöva. Himlen visar anledningen till att jag gick QRT under tidig eftermiddag. Stora åskmoln tornade upp sig i NV.

Sök i artiklarna

SSA Contestspalt

Ett komplement till contestspalten i tidningen QTC
Go to top