Nyheter

Välj först en nyhetsrubrik från listan nedan, välj därefter den nyhetsartikel du vill läsa.

IMG_20220616_190940.jpg

Fura, terminsstart höstterminen 2022

Medlemmar, kommande kursdeltagare och blivande medlemmar hälsas välkomna!

Tid: Torsdag den 18:e augusti, kl. 18:00

Plats: Furas lokaler, Aktrisgränd 31 Umedalen

Denna gång blir det också FURA-loppis. Det finns ett antal prylar som kan komma medlemmar till nytta.

Förtäring från grillen. Kaffe och kaka förstås.

Vi hoppas på solsken och lagom värme.

Meddela gärna ditt deltagande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller någon annan i styrelsen senast 16:e augusti, det underlättar för inköp…

Välkomna!

73 / styrelsen / SM2OAE

Lördagens väder hindrade inte ett stort antal loppisbesökare att ta del av ett rejält utbud av ”bra att ha-grejor”. Och div. nya produkter från kända leverantörer.

Mässhallen öppnade kl.10:00. Ett stycke tid före slingrade sig kön lång, trots lätt snöfall och kylig vind. Förköp av biljett var att föredra.Väl inne i allt folkvimmel träffade jag på några medlemmar från FURA. Bl.a. JSX, PYN, SXI och DJK. Ytterligare några radioamatörer från distrikt 2 visade sig vara där utan att jag lyckades träffa dem. För de som snabbt gjorde sina fynd på loppisen fanns möjlighet att ta del av en presentation av SM0JZT, Tilman som reflekterade om Digital vs Analog radio. Ett intressant föredrag.

SM6EAN, Mats presenterade arbetet som IARU gör för amatörradion. En viktig del för att vi i Sverige ska kunna göra oss hörda internationellt i de stora sammanhangen beträffande frekvenstilldelning och annat viktigt som påverkar vår hobby. Dessutom jobbar IARU med kartläggning av ”man made-noice”. Intressant att ta del av, inte minst det som berör amatörradion och frekvenstilldelning.

Årsmötesförhandlingarna avhandlades i god fart, väl förberedda av de som hade sådana uppdrag i styrelsen. Ekonomin i föreningen är god. Beslut enligt valberedningens förslag klubbades. SSA:s ordförande Jens berättade om verksamhetsplan med inriktning och årets arbete med bl.a. Online-prov.

Några premieringar tilldelades;

  • Hedersnål och diplom till SM0JZT, Tilman för sitt arbete under många år med bland annat tekniska artiklar i QTC.  
  • Eldsjälsdiplom till SA0BXI, Björn för sitt arbete med IT-systemen som gör att SSA:s hemsida mm. fungerar bra.
  • Eldsjälsstipendium till SM0SVX, Tobias för sitt arbete med utveckling av bl.a. SvxLink och repeatrar

Efter årsmötet var det DL-möte. Statusrapport från distrikten meddelades. Därefter fick vi ta del av och prova på det nya sättet att avlägga prov; ”Online-prov” för certifiering. En förträfflig lösning för examination.

SM2OAE

 Kön till loppisen
 Kön till Loppisen, en väntan i lätt snöfall
   Vy SSAs Monter
 Del av SSA's monter
 SM2SXI Jan kollar antenner
 SM2SXI/Jan kolla in antenner
   SM2DJK Tom invätar köpare
 SM2DJK/Tom inväntar köpare
 Mötesförhandlingar
 Bild från SSA årsmötesförhandlingar
   Jens berättar om SSAs verksamhetsplan
 SM0HEV/Jens föredrar SSA verksamhetsplan
 Eldsjälsdiplom SA0BXI Björn
 Eldsjälsdiplom till SA0BXI/Björn
   Eldsjälsstipendium SM0SVX Tobias
 Eldsjälsdiplom till SM0SVX/Tobias
HedersnålDiplom SM0JZT Tilman
Hedersnål & diplom till SM0JZT
   Utrustning för OnLine Prov
 Utrustning för avläggning av Onlineprov

västerbotten 1 95Att Fura fyller 75 år under 2021 har väl de flesta av Furasidans läsare fått klart för sig. När det gäller radions- och radioklubbars utveckling i Sverige så är det i år 96 år sedan AB Radiotjänst startade sin verksamhet. För 95 år sedan, den 23 mars 1926 startade den första sändningen i Umeå. Västerbottens museum gav under många år ut tidskriften Västerbotten. Ett för radiointresserade mycket intressant nummer gavs ut som nr 1-1995. Det är historia från radions barndom om rundradioklubbar och radions utveckling framförallt i Västerbotten.

Tidskriften finns att ladda ned från Västerbottens Museums hemsida

RallySwedenSedan ett antal år har FURA bistått motorklubbar i närområdet med radiosamband vid rallytävlingar. Uppgifterna har de sista åren enbart innefattat ett säkerhetssamband, att finnas till hands när bilarnas tävlingssystem med positionsangivelse slutar att fungera eller om det sker en olycka under tävling. Vid dessa tillfällen krävs säker och robust kommunikation, både i form av teknik och kunskap i sambandsmetodik, det som vi radioamatörer är proffs på.

Nytt för i år är att Rally Sweden, en av fjorton deltävlingar i WRC, världsmästerskapet i rally, flyttas från Värmland till Västerbotten och Umeå. En förfrågan har inkommit till FURA om att bistå denna tävling med säkerhetssamband under samtliga tävlingsdagar. En arbetsgrupp inom FURA har bildats och inledande möten har ägt rum för att försöka bilda oss en uppfattning om vilka krav som ställs på oss och hur vi ska kunna lösa uppgiften.

Vi söker dig!!
Det vi söker nu med detta meddelande är intresserade radioamatörer som kan ställa upp att delta som radiooperatör vid något eller några tillfällen under tävlingen 24-27 Februari 2022.

Hör av er på enklaste sätt via epost till Rune SM2EKA intresseanmälan och för mer information!
sm2eka (a) ssa.se

73 de FURAs VM-rallyarbetsgrupp genom Rune EKA och Jonas VSD

Fällforsåns Bygdegård

I år fyller FURA 75 år.

Vi vill fira detta med bl.a. en gemenskapsmiddag lördag den 25:e september!

Vi kommer att äta och dricka gott, ta del av föreningens historia presenterat med bildspel, lyssna på berättelser etc. i fin samvaro. Självklart tar vi med våra respektive! Mera information och inbjudan med anmälan kommer under vecka 36. Lokal för evenemanget blir Bygdegården i Fällforsån, c:a 15 minuters bilfärd från Umeå centrum.

Det var uppskattningsvis upp emot 50 deltagare på årets SKRA loppis. Ett efterlängtat och 2 år försenat evenemang. Platsen för årets loppis var Skelleftehamn Folkets Hus. En utmärkt lokal för radioloppis och umgänge. Eldsjälar i Skellefteå Radioamatörer hade som vanligt en välorganiserad loppis och servering med bra utbud. 

Läs mer...

I brist på annan information här på hemsidan så får det bli ett nytt nostalgibidrag för att fira Furas 75:e verksamhetsår.

Läs mer...

FURA aktuellt sep 1971Att FURA fyller 75 år detta år hoppas jag att alla medlemmar känner till. Tyvärr har pandemin ställt till det för ett normalt firande. Jag har försökt att göra mitt för att uppmärksamma jubileumsåret. Här kommer ett nytt bidrag till firandet. Jag har scannat in FURA aktuellt från sep-dec 1971.

Att det startar med september hör ihop med att jag blev medlem i Fura då. Därmed firar jag 50 år som medlem i Fura. Detta samtidigt som styrelsen planerar för Furas 75 års fest!

FURA aktuellt från den tiden får idag betraktas som ett historiskt och nostalgiskt dokument hur medlemsinformationen såg ut 50 år tillbaka. Jag har för övrigt kvar alla årgångar av medlemsblad sedan dess och jag kan meddela att de blev bättre och bättre. Till den dag Internet och hemsidor tog över och medlemsbladet tynade bort. Synd tycker jag själv. Klicka här eller på bilden så kan du läsa medlemsinfo från hösten 1971.

Notera passningslistan i december för vårens klubbkvällar alla tisdagar och torsdagar, totalt 41 tillfällen, vilket sköttes av endast 12 medlemmar.

Om några av er tycker er känna igen logotypen, ja då vet jag vad ni läste för tidning i er ungdom! Ni övriga får leva i okunskap om dåtidens litteratur. Hi Hi!

bok ingenjorerna

Boken Ingenjörerna kan rekommenderas för ingenjörer och alla teknikintresserade. Den skriven av Gunnar Wetterberg, känd från TV i Fråga Lund och På spåret. En trevlig bok som man bara vill fortsätta att läsa kapitel efter kapitel.

Boken är utgiven hösten 2020 och finns hos bokhandlare, på nätet även som e-bok och boken kan lånas på de flesta biblioteken. Ingenjörerna är informativ och trevligt skriven.

Efter Jitsi presentationen av SM2AFY, en av FURAs första medlemmar som genomfördes härom veckan så fick jag följande mejl av Erik. Det handlar om den SET-19 Erik köpte av SM2AFY.


Magnus AFY sålde surplusriggen Set 19 till mig år 1975 för 100 kronor. Pengarna fick jag låna av min Far. Jag hade inte en aning om hur grejorna fungerade och hur de märkliga spenkopplingarna skulle anslutas.

Med uteslutningsmetod och lite tur så hittade jag till slut rätt. Det fanns en variator för antennanpassning där en spole sitter inne i en större spole. Genom att vrida den inre spolen, så kopplar de mer eller mindre induktivt till varandra och man kan justera till bästa anpassning mot antennen.

Härligheten drevs med två roterande omformare som skulle ha 12 volt. Jag hade inget nätaggregat, så det blev en kabel ut till bilbatteriet i familjens bil. Omformaren levde om något förskräckligt, men jag fick igång mottagaren och kunde börja lyssna. På morgonen därefter startade inte min Fars bil...!

Efter ytterligare några dagar hade jag lyckats få igång sändaren och även köpt mig ett eget bilbatteri. Det köpte jag begagnat på Battericentralen som låg nere vid Umeälven. Jag bar det upp till busstationen i centrum och sedan åkte jag med bussen hem. Gissa om jag hade träningsvärk i armarna dagen efter.

Första QSO:t blev med SM2GFU Börje. Jag fick rapporten 578. Det visade sig när jag kollade i E:22 att Börje bodde i höghusen, ca 500 meter bort! Spännande och kul var dessa första kontakter. Vill minnas att när bilbatteriet var fulladdat och kondsen bra, så lyckade jag köra en spanjor på 80 meter.

Set 19 lånades senare ut till Ola SM2HAK som också fick uppleva lukten och ljudet från denna fantastiska maskin.

73 de Erik /ALH

FURA logo small

Föreningen Umeå Radio Amatörer fyller 75 år!

Föreningen bildades 1946 efter många års tystnad på amatörbanden på grund av andra världskriget.

I slutet av 1945 började några radiointresserade invånare i Umeå diskutera att bilda en radioklubb. Den 29 januari 1946 samlas några av dessa och bildar en interimsstyrelse.

Det annonserades i Umebladet efter intresserade av ”Radio- och experimentverksamhet”. (telegrafi, telefoni, sändning, mottagning, apparatbygge etc.)


fura annons bildande 1946Originalannonsen för inbjudan till bildandet av FURA

Den 12 februari 1946 kallar Erik Thalén till konstituerande sammanträde. Där beslutar man att en förening ska bildas och att dess namn ska vara Föreningen Umeå Radioamatörer (FURA). Styrelsemedlemmar väljs och föreningen är därmed skapad.

Åren går och FURA fyller 75 år i år. Detta uppmärksammar vi bl.a. med jubileumssignalen, SK75AT. Signalen kommer att användas hela året. Enskilda medlemmar ges möjlighet att disponera den. (separat utskick med anvisning och inloggningsuppgifter görs till medlemmar)

Föreningen har gjort en fantastisk resa i utvecklingen genom medlemmarnas försorg.

SK75AT

Väl mött på banden!

73 de SM2OAE, Tomas
Ordförande

Vi radioamatörer håller på att bil ganska vana vid störningar av alla de slag. Nu har jag även gjort den tråkiga upptäckten att en batteridriven blåtandshögtalare kan ge 59+10dB signaler på 80 meter. Här nedan kan du lyssna på störningen på radion från högtalaren.

Störningsjakten började med koppla ur 230 V säkringar allt eftersom. Men störningen fanns kvar hela tiden. Tog då min Sony reseradio ICF-SW7600 och försökte pejla störningen. Gick runt i huset och störningen fanns lite överallt, hördes starkast kring 230 V kablar. I köket ökade nivån och starkast blev den vid en 22" LED TV. Kopplade ur spänningen till TV'n. Störningen fortfarande kvar!

Till TV'n var en Gear4, en batteridriven BT högtalare inkopplad med kabel till hörlursuttaget. När jag stängde av högtalaren försvann störningen direkt. Otroligt att en sådan här batteridriven produkt kan störa så mycket! Det innebär förmodligen att det finns andra liknande högtalare som stör på samma sätt.

Med mina egna erfarenheter kan jag tyvärr konstatera att många elektronikprodukter tillverkade i Kina, sålda via lågpriskedjor har en förmåga att generera mycket störningar.

gear4 bt speaker
   gear4 bt speaker typnr  
  Den aktuella högtalaren som finns i fyra olika färger.   T.h information och typbeteckning.

Presentation…

Intresset för amatörradio och den mångfascinerade hobbyn började med en kurs under rubriken ”lyssna på polisen, bygg en poliskonverter”, någon gång 1969/70. SM2DXH, Kurt Lundström var kursledare…. Och givetvis skapade han ett stort intresse för elektronik och amatörradio. Intresse för EL hade jag sedan väldigt unga år. Olof, sedermera SM2DCU var en av kursdeltagarna. En ny bekantskap för mig som också kom att bidra till intresset för amatörradio. Olof och jag tillbringade sena kvällar, ibland ända till ”småtimmarna” med elektronikkonstruktioner av olika slag. En konverter för 2-metersbandet byggdes i rask takt….  givetvis skulle en sändare (av något slag) byggas ihop…. osv. Därefter utvecklades hobbyn allt eftersom där SM2DXH, Kurt var vår mentor och föredöme. Stor tack till honom! Medlemskap i Fura, Föreningen Umeå Radioamatörer sedan 1970/71.

Efterhand också medlemskap i SSA, dock har jag inte koll på när det blev. Borde varit någon gång under -70 talet. (Nilsson var mitt efternamn på den tiden, fram till 1994)

Erhöll mitt amatörradiocertifikat ungefär 1980/81 om jag minns rätt. Då var det ett T-cert som gällde. I början var det mest 2-meter FM. Allt eftersom 70 cm. när man fick tag på någon utrangerad kom.radio som byggdes/trimmades om. Så var det på den tiden….

Egen kortvågsstation skaffade jag relativt sent, c:a år 2000. Det blev nya upptäckter på HF-banden. År 2014 då Umeå var kulturhuvudstad. Då hade jag och några fler klubbmedlemmar specialsignaler för att uppmärksamma detta ute i världen. Det blev över 100 000 unika QSO:n med alla 7 special signalerna tillsammans. Digitalt är det f.n. D-star och DMR.

Läs mer...

Jag har testat G5RV för ett antal år sedan och det gick inte så bra.

Tyvärr kan en dipol inte vara längre än ca 30m på mitt qth så då är en G5RV idealisk. Men eftersom den inte fungerade valde jag att sätta upp en enkel dipol för 80m

Eftersom den är för lång var jag tvungen att vinkla av i ändarna. Det funkade bra men bara för ett band= 80m

Jag vill ju köra alla band! Då testade jag G5RV igen efter att ha läst på ordentligt.

Ladda ner och läs på här http://www.astrosurf.com/luxorion/qsl-g5rv-2.htm

Jajemen! Nu gick det betydligt bättre..

Varför då undrar Du säkert. Längderna på benen ska vara exakt 15.54 m och nerledningen med 450 ohm bandkabel 9.4 m

Höjden på antennen är mycket viktig. 10m och bandkabeln skall gå så vinkelrätt som möjlig ner till anslutningen av 50 ohm koax.

I nedändan på bandkabeln skall det INTE vara någon balun!

Sida 1 av 76

Underkategorier

Här publiceras Nyhetsbrev med tekniskt innehåll. Ex. vis SRS Nyhetsbrev av Roy SM4FPD

Tidskrifter, magasin, böcker etc

Artiklar med nostalgiskt och historiskt innehåll

Artiklar och nyheter med teknisk inriktning

Artiklar om contest, DX, expeditioner etc.

Senaste nyheterna från FURA

Liknande artiklar

Sök i artiklarna

Go to top
fura.se använder cookies för att hemsidan skall fungera bättre för dig. Du måste acceptera Cookies för att använda fura.se